Trump: “Met deze brexitdeal wordt handelsakkoord tussen VS en Verenigd Koninkrijk stuk lastiger”

Trump waarschuwt zijn ‘maatje’ Boris Johnson.
AFP Trump waarschuwt zijn ‘maatje’ Boris Johnson.
Als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt met de deal zoals die er nu ligt, wordt het voor de Britten een stuk lastiger om ook een handelsovereenkomst met de Verenigde Staten te sluiten. Die boodschap stuurde de Amerikaanse president Donald Trump in een radio-interview uit naar zijn Britse collega Boris Johnson.

Volgens Trump kunnen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten veel beter zaken met elkaar doen dan nu het geval is, maar dan moet er een 'betere' brexitdeal uit de bus komen. "Wij willen handel drijven met het VK en zij met ons", aldus Trump. "Maar bepaalde aspecten in de overeenkomst maken dat onmogelijk." De Amerikaan wees op onderdelen in de brexitdeal die handel met de VS op bepaalde vlakken uitsluit. Hij noemde dat "belachelijk".

De opmerkingen van Trump zijn slecht nieuws voor Johnson. De Britse premier presenteerde de commerciële kansen met de VS immers als een van de grootste bonussen van de brexit. Hij hoopt op een verkiezingsoverwinning op 12 december, zodat het Britse parlement dan eindelijk kan instemmen met een uittreding uit de EU.

Nigel Farage.
Hollandse Hoogte / EPA Nigel Farage.

Front met Farage
Trump raadt in dat verband aan om een groot front te vormen met euroscepticus Nigel Farage. “Ik heb geweldige relaties met veel wereldleiders, waaronder ook Boris. Hij is de juiste man op de juiste plaats. Als hij en Farage de handen in elkaar slaan, kan daar een fantastisch resultaat uit voortkomen.” 

Over Labour-leider Jeremy Carbon had Trump niets positiefs te zeggen. “Als hij de verkiezingen zou winnen, is het land gedoemd. Hij zou enorm slechte beslissingen nemen.”
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ivan de ridder

  Farage is al tot 7 keer toe er niet in geslaagd verkozen te geraken in het Britse parlement. De mensen willen er dus ook niets van weten. En nu zou hij op het hoogste niveau moeten kunnen samenwerken met de Torries? Trump snapt er niks van, Boris stelt zich voorop als harde Brexit speler met als doel de kiezers van UKIP in te pikken. Exit Farage en zo hoort het ook. Die man heeft geen inhoud behalve migratie en anti-EU, en is duidelijk een pion van Trump.

 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  't Was te verwachten. Trump zou hier meer moeten [aan de Britten] geven dan dat hij zelf van kan profiteren.

 • Jeroen Beckers

  De oranje gek gaat zich nu ook al moeien met de democratische verkiezingen in een ander land. Nadat hij er eerder voor zorgde dat de Russen zich in de Amerikaanse verkiezingen moeiden. Overal stookt hij ruzie en zaait hij tweedracht.

 • Janna Boonstra

  Trump wil alleen handelsbetrekkingen met landen die voor hem gunstig uitvallen. UK kan bij hem doodvallen als dat bij de Britten niet lukt.

 • Rudi Vangeel

  De enige bedoeling van Trump is het zwakke Europa uit elkaar te spelen. Wanneer reageren deze softies eens kordaat op de acties van deze "bondgenoot" ?