Trump mag van rechter verzoek om inzage in financiële gegevens niet blokkeren

BSR Agency
Een Amerikaanse federale rechter heeft geweigerd om een dagvaarding van een commissie van het Congres te blokkeren. De commissie wilde inzage in de financiële gegevens van de Trump Organization, en de advocaten van de Amerikaanse president wilden dat verzoek blokkeren. Trump kondigde al aan dat hij in beroep zal gaan.

Volgens Trumps advocaten was de dagvaarding ongeldig, omdat het Congres niet bevoegd is om Trumps financiële transacties uit het verleden te onderzoeken voor corruptie. Boekhoudkantoor Mazars van zijn kant wees erop dat het zijn contract met Trump zou schenden, als het die documenten zou vrijgeven.

De voorzitter van de commissie, de democraat Elijah Cummings, had de dagvaarding bezorgd aan Mazars USA, al jaren de boekhouder van Trump en zijn organisatie.

In zijn vonnis schreef rechter Amit P. Mehta dat Trumps advocaten geen ernstige juridische vraag over de zaak naar voor brachten. Het risico op onherstelbare schade voor de president weegt, nog volgens de rechter, niet op tegen het publieke belang. In zijn argumentatie had de commissie aangegeven dat de gegevens vast krijgen, zou helpen in het overwegen van sterkere ethische wetten. Daarnaast zouden de gegevens de commissie ook helpen om na te gaan of de president grondwettelijke beperkingen op het ontvangen van geschenken van buitenlandse entiteiten heeft overtreden. Die twee argumenten zijn "geldige wettelijke doelen", meent de rechter.

De dagvaarding kwam er eind april. Cummings wilde zo nagaan of Trumps belastingaangiftes kloppen. In zijn getuigenis voor het Congres had Trumps vroegere advocaat Michael Cohen gezegd dat Trump, voor hij president werd, heeft gelogen over zijn nettovermogen. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • ivan de ridder

    De wereld heeft al vele Trump fiasco's gezien; airlines, mortgage, casino's, university en in 2018 de Trump foundation. Alles wat zijn naam draagt, heeft een geurtje en waar al het geld vandaan komt om opnieuw te falen is 'een raadsel'.

  • Wesley Gevaert

    Het publieke belang, daar heeft Trump nog nooit van gehoord.

  • Philomena Vanderweyen

    Misschien krijgen de Amerikanen en de rest van de wereld eindelijk te zien wie meneer Trump echt is.