Trump mag van Hooggerechtshof nu toch zijn muur bouwen

REUTERS
De Amerikaanse president Donald Trump heeft een belangrijke overwinning geboekt bij het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten. Het Hof heeft ingestemd met het verzoek om 2,5 miljard dollar (2,25 miljard euro) uit het Defensiebudget aan te wenden voor de bouw van de muur op de grens met Mexico.

Het hof, dat een conservatieve meerderheid heeft, stemde met 5-4 nipt voor het verzoek van Trump en deed daarmee een eerdere uitspraak van een federale rechter in Californië teniet. Die oordeelde eerder dat het schuiven met overheidsbudgetten onwettig is.

Zoals verwacht reageerde Trump euforisch na de uitspraak. “Wow! Grote OVERWINNING voor de muur’’, zo twitterde hij.

De bouw van de muur stuit op fel verzet van de Democraten en de Mexicaanse regering. Trump heeft het Congres al meermalen verzocht om miljarden voor de bouw van een muur aan de grens met Mexico, maar daarvoor kreeg hij nooit een meerderheid. 

In januari van dit jaar leidde de weigering van de Democraten om de muur te financieren nog tot een complete stillegging van de federale administratie. 
30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ivan de ridder

  Haro, broeva. De muur komt er, althans een stukje want 2,5 miljard is ontoereikend. Of dit een efficiënte oplossing zal zijn voor de inperking van mensen-/drugsverkeer moet nog blijken. Ik geloof er niet.in, het is louter een symbolisch dossier. Kan dit met terugwerkende kracht verhaald worden op de Trump foundation, indien dit een nutteloze geldput blijkt te zijn?

 • guido Bervoets

  En dan had Trump nog het lef om op een persconferentie mede te delen dat dit een overwinning van de Amerikaanse rechtsstaat is. Die man kent geen enkel schaamtegevoel.

 • Patrick Voet

  De kosten en de culturele impact van illegale migratie is een probleem voor veel mensen, in Amerika en in Europa. Trump heeft met de muur een duidelijke immigratie politiek, en dit levert hem ongetwijfeld zeer veel stemmen op. Dat de muur illegale immigratie niet zal stoppen beseffen de kiezers niet, en Trump zal beloond worden voor "effort" in 2020.

 • ERIC DE GRAEF

  Die muur is uiteraard geen oplossing; daar houd je geen wanhopige mensen mee tegen. De enige praktisch en moreel aanvaardbare manier om de wereldwijde chaotische immigratie tegen te gaan, is ervoor te zorgen dat die mensen thuis een menswaardig bestaan kunnen opbouwen. Maar dat kost geld, veel (belasting) geld. We moeten onszelf maar eens de vraag stellen of we daartoe bereid zijn.

 • Yvan Lindekens

  Trump's successen in een notedop: de prijs van de tomaten is verdubbeld advocado's zijn onbetaalbaar. Door de handelsoorlog met China is de soja-export stilgevallen, boeren in The Midwest gaan bij bosjes failliet. Geen enkel bedrijf heeft werkgelegenheid terug gebracht naar de VS, werkloze kompels blijven werkloos, kelners blijven $2.13/h verdienen, maar verloren de facto hun recht op fooien. De federale arbeidsinspectiediensten zijn goeddeels ontmanteld. Fantastisch! Willen we ook!