Trump mag niet opnieuw olieboringen in Arctische oceaan toestaan: “Onwettig”

Verbod van Obama blijft van kracht

REUTERS
De beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om olieboringen in de Arctische Oceaan toe laten, is illegaal. Dat heeft een federale rechter uit de staat Alaska beslist. Trump's voorganger Barack Obama had boringen in het gebied verboden, onder meer om het milieu te beschermen. Dat verbod blijft voorlopig van kracht.

Voormalig president Barack Obama besliste in de periode tussen 2015 en 2016 om ongeveer 125 miljoen are grondoppervlak in de Arctische Oceaan, nabij de staat Alaska, te beschermen. Olieboringen zouden er niet toegelaten worden. Hetzelfde gebeurde trouwens voor bepaalde stukken van de Atlantische Oceaan.

De beslissing leverde hem heel wat kritiek op van bepaalde politici in Alaska en van grote oliemaatschappijen. Zijn opvolger Donald Trump draaide het verbod vlak na zijn aantreden terug, waarop onder meer milieuorganisatie Greenpeace naar de rechtbank trok.

De federale rechter in Alaska geeft de aanklagers nu gelijk. De beslissing van de president om het verbod terug te draaien, is "onwettig, omdat ze de autoriteit van de president overschrijdt", klinkt het in het arrest. Enkel het Amerikaanse Congres kan beslissen om olieboringen daar opnieuw toe te laten, oordeelt de rechtbank. Tot dan blijft het verbod op olieboringen gewoon gelden. 

EPA
AP7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • RITA MINNAERT

  Wordt tijd dat de "Trompet" opstapt ! Heeft van niets verstand ! Houdt met GEEN ENKEL AFGESLOTEN AKKOORD rekening en dit als president !!! Onbegrijpelijk !!!

 • Diane Bernaerts

  Dat zal Trump leren om telkens het Congres te omzeilen!

 • Hans Van Camp

  Goed! Nu Rusland en Noorwegen nog.....

 • Anita Billen

  Heel goed.

 • Jos verelst

  Uitstekend nieuws ! De zoveelste nederlaag voor Trump.