Trump mag niet opnieuw olieboringen in Arctische oceaan toestaan: “Onwettig”

Verbod van Obama blijft van kracht

REUTERS
De beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om olieboringen in de Arctische Oceaan toe laten, is illegaal. Dat heeft een federale rechter uit de staat Alaska beslist. Trump's voorganger Barack Obama had boringen in het gebied verboden, onder meer om het milieu te beschermen. Dat verbod blijft voorlopig van kracht.

Voormalig president Barack Obama besliste in de periode tussen 2015 en 2016 om ongeveer 125 miljoen are grondoppervlak in de Arctische Oceaan, nabij de staat Alaska, te beschermen. Olieboringen zouden er niet toegelaten worden. Hetzelfde gebeurde trouwens voor bepaalde stukken van de Atlantische Oceaan.

De beslissing leverde hem heel wat kritiek op van bepaalde politici in Alaska en van grote oliemaatschappijen. Zijn opvolger Donald Trump draaide het verbod vlak na zijn aantreden terug, waarop onder meer milieuorganisatie Greenpeace naar de rechtbank trok.

De federale rechter in Alaska geeft de aanklagers nu gelijk. De beslissing van de president om het verbod terug te draaien, is "onwettig, omdat ze de autoriteit van de president overschrijdt", klinkt het in het arrest. Enkel het Amerikaanse Congres kan beslissen om olieboringen daar opnieuw toe te laten, oordeelt de rechtbank. Tot dan blijft het verbod op olieboringen gewoon gelden. 

EPA
AP6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diane Bernaerts

  Dat zal Trump leren om telkens het Congres te omzeilen!

 • Hans Van Camp

  Goed! Nu Rusland en Noorwegen nog.....

 • Anita Billen

  Heel goed.

 • Jos verelst

  Uitstekend nieuws ! De zoveelste nederlaag voor Trump.

 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Zo zouden de rechters in de VS Trump in veel dingen op zijn plaats zetten [of liever, van zijn stoel halen]. Er zou veel minder miserie in de wereld zijn.

Video