Trump maakt voorlopig einde aan de shutdown, maar dreigt met nieuwe maatregelen als hij zijn muur niet krijgt

Senaat en Huis van Afgevaardigden keuren plan om shutdown te beëindigen goed

REUTERS
De shutdown van de Amerikaanse overheid wordt voor drie weken gestaakt. Dat deelde president Trump vanavond mee. De shutdown ging van start op 22 december en houdt al 35 dagen aan. Het is de langste shutdown in de geschiedenis van de VS. De president dreigt echter met een nieuwe shutdown als hij in de loop van de komende weken  geen “eerlijk voorstel” van de Democraten over zijn grensmuur krijgt.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Trump maakte vanavond bekend dat hij samen met de Democraten een oplossing heeft uitgewerkt om een voorlopig einde te maken aan de shutdown tot 15 februari. 

“Zoals jullie allemaal weten, heb ik een erg krachtige oplossing achter de hand, maar voorlopig moet ik die niet gebruiken”, zei hij, verwijzend naar zijn optie om de noodtoestand af te kondigen langs de zuidelijke grens. Op die manier kan hij het leger bevelen om de door hem zo gewenste grensmuur te bouwen zonder daarvoor toestemming van het Congres te krijgen.

“Muur komt er”

De beslissing over de muur moet ondertussen in de loop van de komende weken tot stand komen. Trump blijft het belang van een muur benadrukken en ziet daarin de voornaamste oplossing om de illegale migratie en drugssmokkel in te dijken. Hij verwees daarvoor onder andere de erg controversiële muur die Israël bouwde op de Westelijke Jordaanoever: “erg, erg succesvol”, zei hij daarover. “Zonder een fysieke barrière kan geen enkel programma voor grensbeveiliging werken”, beklemtoonde de president.  Bovendien hoeft dat niet over de volle lijn een betonnen muur te zijn, klonk het. Staal kan net zo goed, net als bepaalde natuurlijke barrières. 

Verwacht wordt dat hij alsnog de noodtoestand zal afkondigen als er de komende weken geen oplossing komt voor de financiering van de muur. De Amerikaanse president eindigde zijn toespraak immers met een dreigement: als hij geen eerlijk voorstel krijgt van het Congres omtrent de grensmuur, dan zal er een nieuwe shutdown komen, of zal hij “actie ondernemen” om de noodtoestand aan de grens aan te pakken.

Trump heeft tot nu toe altijd beweerd dat de shutdown zal aanhouden tot hij van de Democraten, die de meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden, 5,7 miljard dollar krijgt om zijn grensmuur te bouwen. De Democraten zijn gekant tegen de muur en willen een meer efficiënte en minder kostelijke aanpak van de illegale migratie. Bovendien zijn er andere belangrijke zaken waarvoor overheidsgeld beter kan aangewend worden, benadrukken ze.

Uitbetaling ambtenaren

Sinds de shutdown op 21 december van kracht werd, zitten 800.000 Amerikaanse overheidsmedewerkers zonder inkomen: sommigen van hen zijn sindsdien niet meer aan het werk, anderen moeten voorlopig blijven werken zonder loon. De financiële situatie wordt voor velen van hen echter erg nijpend. Trump bevestigde vanavond dat wie moest wachten op zijn loon, dat zo snel mogelijk uitbetaald krijgt.

Goedkeuring

Het plan om een einde te maken aan de shutdown is na Trumps toespraak unaniem goedgekeurd door de Senaat. Later op de dag werd het ook goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden. Ook president Trump heeft het wetsvoorstel intussen ondertekend.
30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Bonacasa

  Jonathan Wouters, McConnel heeft niet eens de moeite genomen om de voorstellen tot een stemming te brengen. De democraten hebben dus gedaan wat ze moesten doen. Deze shutdown valt volledig op het duo Tump/McConnel.

 • Hilde Peeters

  Ik heb echt medelijden met die mensen die zo hun loon niet krijgen rekeningen moeten toch betaald worden en ze moeten ook leven. En een deel moet dan nog gratis werken. Wat als ze dat hier zouden doen.

 • Ronny Ooijen

  Jonathan Wouters, u bedoelt zo een halfslachtig voorstel om die muur te laten betalen door de Mexicanen? Als op een buurtfeestje uw buurman zegt dat u zijn nieuwe tesla gaat betalen, roept u uit volle borst toch JA, of niet? Niet verschieten dat op een dag u wakker wordt en er een hoge muur rondom uw eigendom staat met de rekening aan uw kant. Ach, gelukkig vindt u dat normaal.

 • Maxime Vanmaercke

  Deze nep president is een crack in het bespelen van de media via controverse. Hij haat zogezegd de media, maar hij doet er alles aan om constant bestaande structuren omver te werpen en zo media-aandacht te verwerven. Hopelijk krijgt hij geen 2de ambtstermijn. Een ramp voor Amerika. Tweedracht zaaien is zijn motto.

 • Walter De Vuyst

  Wat is een land zonder overheid ? 1 maand shutdown en de V.S. ligt in de touwen . Voor Trump moet het bijzonder vernederend zijn om door hem verguisde ambtenaren terug aan het werk te laten om de stabiliteit van het land te waarborgen .