Trump maakt twee nationale monumenten drastisch kleiner

De Grand Staircase-Escalante, een paradijs voor geologen, wordt 85 procent kleiner.
Thinkstock De Grand Staircase-Escalante, een paradijs voor geologen, wordt 85 procent kleiner.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag in Utah aangekondigd dat hij (de omvang van) twee nationale monumenten in die deelstaat drastisch gaat inkrimpen. De beschermde gebieden in kwestie zijn Bears Ears National Monument, in december vorig jaar door Trumps voorganger Barack Obama als monument gedecreteerd, en Grand Staircase-Escalante, in 1996 door toenmalig president Bill Clinton tot beschermd gebied uitgeroepen.

Bears Ears, genoemd naar twee mesas (tafelplateaus) in het gebied, strekt zich momenteel als beschermd gebied uit over 5.471 vierkante kilometer. De Grand Staircase-Escalante, een paradijs voor geologen, telt in zijn huidige omvang 7.571 km2.

Vrije baan voor prospectoren

Trump wil de oppervlakte van zowel Bears Ears als van Grand staircase met 85 procent inkrimpen. Naar de VS-president bij de aankondiging verklaarde, wil hij met het besluit de federale bemoeienis terugdringen en publieke eigendom "aan het publiek teruggeven". Dat publiek zou wel eens kunnen bestaan uit prospectoren naar gas, olie en mineralen. Volgens milieubeschermers begaat Trump dan ook een - uit ecologisch standpunt - monumentale blunder. Afgevaardigden van de vijf Native Tribes (Indianen) in Bear Ears hebben al aangekondigd morgen de regering-Trump gerechtelijk te zullen vervolgen.

Overigens zitten nog 25 andere nationale monumenten op de schop, waaronder Gold Butte in Nevada en Vermillion Cliffs in Arizona.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • David Bakker

  Doet ie ook enkel om het klein kind uit te hangen. Zielig hoor, als het enige wat gij kunt/wilt verwezenlijken het tenietdoen van het werk van u voorgangers is.

 • Jakke Troost

  Obama heeft 8jaar niks gedaan volgens Trump aanhangers. Al wat Trump tot nu toe heeft gedaan is alles van de vorige president terug draaien.

 • Chris Deckers

  Wel bijzonder knap dat dergelijke kwestie vanuit Belgie zo grondig en zeker inhoudelijk kan beoordeeld worden. Wat zou de wereld toch zijn zonderons?

 • Frans Dedokker

  Wat is er van waar he..

 • nadine Nadine Martin

  Een echte schande !!!!