Trump maakt beslissing over Iran-deal morgen bekend

EPA
De Amerikaanse president Donald Trump wil zijn beslissing over de toekomst van het nucleair akkoord met Iran morgen om 14.00 uur (20.00 uur Belgische tijd) in Washington bekendmaken. Dat heeft Trump via Twitter verklaard. 

De president neemt dan zijn beslissing vier dagen voor afloop van de vooropgestelde termijn op 12 mei. Tegen dan moest hij beslissen of hij de sancties tegen Iran toch laat vallen. De VS zijn dat volgens de afspraken van de nucleaire deal verplicht. In ruil heeft Iran toegezegd afstand te doen van een groot deel van zijn uraniumverrijking.

Trump en zijn minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo hadden het akkoord al herhaaldelijk een slechte deal genoemd. De looptijd tot 2025 is te kort. Voorts gaat het door de vorige Amerikaanse regering onder president Barack Obama en minister van Buitenlandse Zaken John Kerry onderhandelde akkoord niet ver genoeg in op het ballistische rakettenprogramma van Iran en de rol van Teheran als destabiliserende factor in het Midden-Oosten.

De Europese bondgenoten van de VS (Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië) oefenen al weken druk uit op de Verenigde Staten. Bij alle onvolkomendheden is een handhaving van het atoomakkoord de beste en veiligste oplossing. Ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson maakte dat maandag bij zijn bezoek aan Washington nog eens duidelijk.

Israël en Saoedi-Arabië gebruiken al hun invloed om de VS te overtuigen uit het nucleair akkoord te stappen. Israël heeft zo onlangs nog met erg omstreden data geprobeerd te bewijzen dat Iran blijft werken aan de ontwikkeling van kernwapens.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Luc Lepoudre

  Wie moeten we geloven? Die gekend zijn voor hun schijnheilige veinzerij en huichelachtige hypocrisie waarmee ze overal ter wereld gaan "bevrijden" en "beschermen"?

 • Fons Casteels

  Wie moet Trump geloven: een niet democratisch verkozen religieuze leider van een fundamentalistische moslimstaat, of de beste geheime dienst ter wereld? Ik hoop dat Trump de Mossad gelooft, en niet de ayatollahs. Overigens, waarom had Obama in zijn fameus akkoord niet geëist dat Iran uit zijn grondwet (of wat ervoor moet doorgaan) zou schrappen dat Israël moet vernietigd worden?

 • Edmond Dantès

  Trump heeft natuurlijk orders gekregen van Poetin om de deal zogezegd te kelderen. Dat drijft de spanning in het Midden Oosten op, doet de aandacht op de situatie in Syrië afnemen en zorgt voor een stijging van de olieprijzen, wat dan weer gunstig is voor Trump zijn Arabische vriendjes, zijn binnenlands olieprogramma en de Russische oligarchen die Trump op die manier nog meer geld kunnen laten witwassen.

 • Fons Casteels

  Wie zou Trump moeten geloven? Een niet-verkozen religieuze dictator uit Iran, of de beste geheime dienst ter wereld? Of moet Trump soms de Europese lilliputters geloven die nog altijd als een schoothondje achter de heilige Obama lopen?

 • Kris Verbeek

  Ik hou mijn hart vast.....