Trump looft Hongaarse premier om hard migratiebeleid

Hongaarse premier Viktor Orban en Donald Trump tijdens een meeting in het Witte Huis.
EPA Hongaarse premier Viktor Orban en Donald Trump tijdens een meeting in het Witte Huis.
Donald Trump heeft de Hongaarse premier Viktor Orban tijdens een meeting in het Witte Huis geloofd om zijn migratiebeleid. “Hij is hard, maar hij wordt gerespecteerd”. 

Vanuit het Witte Huis klonk kritiek op het bezoek van de extreemrechtse premier. Het bezoek zou een beloning zijn voor het onderuithalen van de democratie in Hongarije. Maar daar trok Trump zich dus niets van aan. Meer nog, hij vond het “een grote eer” om Orban te ontmoeten, omdat die volgens hem “zeer gerespecteerd wordt in heel Europa” en dat vooral omwillen van zijn migratiebeleid. 

Letterlijk zei de Amerikaanse president: “U wordt over heel Europa gerespecteerd. Net zoals mij bent u een beetje controversieel, maar dat is oké. U hebt goed gehandeld en de veiligheid van uw land verzekerd”. 

Vechten tegen illegale migratie

Het is de eerste keer in vijftien jaar tijd dat een Hongaarse premier een bezoek heeft gebracht aan het Witte Huis. Hoewel Orban de enige leider binnen de EU was die Trumps presidentiële campagne openlijk steunde, heeft het jaren geduurd voor hij een uitnodiging voor het Witte Huis kon versieren. 

De Hongaarse premier zei dat hij de meeting met Trump wilde gebruiken om “ons strategisch bondgenootschap te versterkren”. Hij liet ook optekenen trots te zijn om samen met de Verenigde Staten te vechten tegen illegale migratie en terrorisme, maar ook om christelijke gemeenschappen te helpen. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Artúr Zechmeiszter

  "Onderuithalen van democratie in Hongarije."? BULLSHIT!!!!! Hier in West-Europa wordt de democratie onderuitgehaald, zonder dat de volken daarvan bewust zijn. De democratie in Hongarije is helemaal in orde!

 • DIRK VAN DESSEL

  Die beiden zijn ronduit geniaal !

 • Roland Jeronimus

  Het grote verschil tussen Orban en Trump is, Trump zegt zijn overeenkomsten op en Orban niet, die wil blijven in de EU op kosten van de EU burgers en voegt zijn woorden niet bij daden. Orban is domweg een profiteur die de EU eigenlijk buiten moet sluiten. Trump heeft niet veel bontgenoten meer over en die is uit op de destructie van de EU omdat die lidstaten gezamenlijk te veel macht hebben ten opzichte van Amerika en in de UK moeten ze Trump blijkbaar ook niet echt.

 • Olivier van Remoortel

  Gevreesd is niet het zelfde als gerespecteerd.

 • roger brouwers

  Calvo en Almaci gaan daar niet geraken.