Trump krijgt zijn militaire parade in Washington (maar zonder rijdende tanks)

Leden van het US Marine Corps marcheren bij de zopas gestarte parade.
EPA Leden van het US Marine Corps marcheren bij de zopas gestarte parade.
Onafhankelijkheidsdag (4 juli) wordt dit jaar volgens de wensen van Donald Trump gevierd. Vliegtuigen boven en tanks in de straten van Washington DC. Het zal de show van je leven worden”, twitterde Donald Trump gisteren nog maar eens. Rijdende tanks krijgt de Amerikaanse president echter niet. 

Ondanks de nodige scepsis in eigen land maakt de Amerikaanse president vandaag zijn grote wens waar: net zoals de Fransen doen op hun nationale feestdag (14 juli) in Parijs, zal er vandaag een militaire parade door de Amerikaanse hoofdstad trekken. Zo horen de Verenigde Staten hun 4de juli (Onafhankelijkheidsdag) te vieren, vindt Trump.

Trump deed het idee op in Parijs. Toen hij in 2017 naast de Franse president Emmanuel Macron een deel van het Franse arsenaal voorbij zag trekken en overvliegen tijdens een grootse militaire parade, zei hij al meteen ook zoiets te willen voor thuis.

EPA

Dat leverde in Washington direct problemen op. Het vliegverkeer boven de hoofdstad moet ten minste twee uur worden gesloten. En over de kosten van de militaire show wordt vooral heel geheimzinnig gedaan. Van verschillende kanten wordt Trump - die het volk ook wil toespreken - er overigens van beticht Onafhankelijkheidsdag te hebben gekaapt voor een militair spektakel dat mooi past in de campagne voor zijn herverkiezing. 

De president laat het over zich heen gaan en blijft enthousiast. “Er zullen vliegtuigen overvliegen. De beste gevechtsvliegtuigen ter wereld en ook andere vliegtuigen. En we zullen wat tanks neerzetten”, beloofde Trump tegenover verslaggevers.

‘Thanks but no tanks’

Het liefst had hij die tanks ook in de parade gezien, maar het gemeentebestuur van Washington wees de president erop dat dat een vermogen aan herbestrating zou kosten. ‘Thanks but no tanks', tweette het stadsbestuur lollig. 

Trump snapte dat wel en legde aan dezelfde journalisten uit: “Je moet inderdaad voorzichtig zijn, want straten hebben de neiging niet graag zware tanks te dragen. Dus zetten we ze neer op bepaalde plaatsen, de nieuwste Shermans en gloednieuwe Abrahams''.

Mooi gesproken, alleen moest de opperbevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten wel even iets uitleggen: het Amerikaanse leger gebruikt al zestig jaar geen Shermans meer.

EPA
Een tentoongestelde tank nabij het Lincoln Memorial.
EPA Een tentoongestelde tank nabij het Lincoln Memorial.

'Poetinisering'

Binnen zijn eigen Republikeinse Partij heerst twijfel of de Amerikanen wel zitten te wachten op 'de Poetinisering van Amerika's verjaardag', zoals de Republikeinse afgevaardigde Michael Steel tweette.

Een woordvoerder van het Witte Huis sprak met klem tegen dat de president een nationale feestdag wil gebruiken voor zijn herverkiezingscampagne. “Dat idee is belachelijk. Dit is een eerbetoon aan Amerika. De president doet hier niets politieks mee. Hij viert het beste land ter wereld en het beste idee in de geschiedenis van de wereld: de Verenigde Staten van Amerika.''

De groene lobby is boos dat de president zijn parade deels zou financieren met geld dat eerder zou zijn toebedeeld voor het agentschap dat nationale parken beheert. Trump-aanhangers kan dat weinig schelen. 'Dank u dat u dit de mooiste 4 juli maakt sinds 1776', twitterde een tevreden kiezer.

Een Trump-aanhanger voor een geparkeerde Humvee.
AFP Een Trump-aanhanger voor een geparkeerde Humvee.
Tegenstanders tekenen ook present: agenten houden een oogje in het zeil bij de oplaasbare Trump Baby.
AP Tegenstanders tekenen ook present: agenten houden een oogje in het zeil bij de oplaasbare Trump Baby.
BSRagency BSR Agency
Donald Trump aanschouwt de militaire parade tijdens de Franse feestdag op 14 juli 2017, waar hij het idee opvatte om zo ook Onafhankelijksheidsdag in de VS te vieren.
AFP Donald Trump aanschouwt de militaire parade tijdens de Franse feestdag op 14 juli 2017, waar hij het idee opvatte om zo ook Onafhankelijksheidsdag in de VS te vieren.
14 juli 2017: leden van het Franse Vreemdelingenlegioen passeren de eretribune met Macron en Trump.
AFP 14 juli 2017: leden van het Franse Vreemdelingenlegioen passeren de eretribune met Macron en Trump.
President Trump zal vanavond speechen vanaf de plek waar Martin Luther King in augustus 1963 zijn beroemde ‘I Have A Dream’ toespraak hield
ANP President Trump zal vanavond speechen vanaf de plek waar Martin Luther King in augustus 1963 zijn beroemde ‘I Have A Dream’ toespraak hield9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kris Verbeek

  De tanks mogen niet rijden want ze zouden het wegdek vernielen. Dus, indien ze rijden zal het op flatbeds zijn .

 • Lodewijk Verborgt

  De woordvoerder van het Witte Huis vergist zich een beetje. De Verenigde Staten van Amerika is niet het beste land ter wereld maar wel het meest oorlogszuchtige land. Nu een grote wapenschouw geven om de wereld te laten zien waarmee ze weer een oorlog gaan beginnen. Hopelijk kiezen ze geen te sterke tegenstander anders moeten ze weer afdruipen zoals in Vietnam en Irak.

 • Jacques-Philippe Leclerc

  Het was gewoon een fantastisch parade, tientallen verschillende vliegtuigen deden een Fly-By, en voor diegene die het niet (Salute to America) gezien hebben, moeten gewoon hun mond houden. Want het was de beste verjaardag en dankbaarheid van de bevolking, die Amerika ooit heeft gehad.

 • Michael Aerts

  Tubesock klaar.... Het mooiste eerbetoon aan zichzelf ooit.

 • Obi Williams

  Correctie: Tanks wel toegestaan, last het net op CNN.