Trump krijgt klappen op gehackte overheidssite VS: “Dit is een boodschap van de Islamitische Republiek Iran”

AFP
Hackers hebben gisteren een Amerikaanse overheidswebsite overgenomen. Officieel is niet duidelijk wie er achter de aanval zit, maar op de website van het Federal Depository Library Program (FDPL) was een tijdlang pro-Iraanse en anti-Amerikaanse berichtgeving te zien.

Op de FDPL-site worden documenten en informatie van de federale overheid beschikbaar gesteld voor het publiek. Amerikanen die gisterenavond naar de website surften, kregen een afbeelding te zien van president Donald Trump die uit zijn mond bloedt door een vuistslag van de Iraanse Revolutionaire Garde, het militaire elitekorps van Iran.

“Dit is een boodschap van de Islamitische Republiek Iran”, stond bij de foto. En ook: “We zullen niet stoppen met het ondersteunen van onze vrienden in de regio: het onderdrukte volk in Palestina, het onderdrukte volk in Jemen, het volk en de Syrische regering, het volk en de regering van Irak, het onderdrukte volk in Bahrein, het ware verzet van de Moedjahedien (strijders, nvdr.) in Libanon en Palestina. Zij worden door ons ondersteund.”

De tekst verscheen in drie talen: Arabisch, Perzisch (de officiële taal van Iran, nvdr.) en Engels. Onder de bewerkte afbeelding van Trump stond nog een waarschuwing. “Dit is slechts een klein deel van het cybervermogen dat Iran heeft!” Gevolgd door: “wij zijn altijd klaar” en “wordt vervolgd”.

AFP

Nadat de hacking werd ontdekt, ging het webadres van het Federal Depository Library Program offline. Een woordvoerder van het Amerikaanse Government Publishing Office, dat het FDPL beheert, bevestigt dat “er een inbraak is waargenomen op de FDPL-site” en dat de website offline is gehaald. “We werken samen met de bevoegde autoriteiten om de zaak te onderzoeken”, reageert Gary Somerset van het Amerikaanse publicatiebureau aan CNN.

Ook het Cybersecurity Infrastructure Security Agency (CISA), een afdeling van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid, is op de hoogte van de anti-Amerikaanse en pro-Iraanse berichtgeving op de FDLP-website. Wie achter de aanval zit, is nog niet duidelijk. “Er is op dit moment geen bevestiging dat dit een actie was van actoren gesteund door de Iraanse staat”, benadrukt CISA-woordvoerster Sara Sendek.

De Amerikaanse federale politiedienst FBI wenste niet te reageren.

De website is intussen offline gehaald.
fdlp.gov De website is intussen offline gehaald.32 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Karel Tichmann

  Zonder enige twijfel Iran en Amerika zullen binnen een korte tijd, weer de grootste vrienden zijn.

 • Roeland Croket

  De VS oogst wat ze zaaien. Eerst destabiliseren ze het midden oosten onder valse voorwendselen en dan willen ze terug gaan stabiliseren … op de verkeerde manier. De VS lost juist niks op, ze zijn net de oorzaak van vele problemen ginds. Hopelijk houd Europa zich erbuiten en wordt de VS ook eens op de vingers getikt. PS: In de Irab-Irak oorlog werd Irak gesteund door de VS. Irak VS Koeweit (Golfoorlog) hier werd weer Koeweit gesteund. De destabilisering door de Amerikanen is al lang bezig.

 • Albert De Vries

  Brent Van Tongerloo, In Iran worden tegenstanders in het gevang gestoken; in Europa wordt tegen tegenstanders (zoals bijv. voor de "leiding" van de gele hesjes in Frankrijk) op de man gespeeld door hun privé aan te vallen en publiekelijk te maken en zo hen en hun familie zo met de grond gelijk te maken. Geen van beide deugt

 • danny buyse

  @Kai Rombouts, Iran is niet meer het Iran van 50 jaar en langer geleden. Hier moet je in Europa u ook aan regels houden en bestaat totale anarchie ook niet. Europa heeft ook een bepaald regime! Je kan mensen ook bestempelen die in Iran wonen en tegen het regime zijn als rebellen. Of zijn rebellen nu ineens goed als het in uw plaatje past?

 • Albert De Vries

  Wanneer wordt Trump opgepakt en veroordeeld voor het laten vermoorden van de Iraanse generaal Soleimani, een executie waarvan zelfs VN-expert Agnes Callamard, speciaal rapporteur voor buitengerechtelijke executies, besluit: “Aanval is hoogstwaarschijnlijk onwettelijk” ? Wanneer gaat Europa besluiten om de illegale (VS-)sancties tegen Iran te negeren en goedkope Iraanse aardolie laten aankopen ? De Iraniërs hebben nog hun buik vol van de VS en hun sjah-dictatuur