Trump kraakt cryptomunt Facebook af: “Waarde is gebaseerd op gebakken lucht”

De Amerikaanse president Donald Trump
EPA De Amerikaanse president Donald Trump
De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn ongenoegen geuit over de libra, de cryptomunt van Facebook. Het socialmediabedrijf moet volgens hem een bankvergunning aanvragen als het met de libra verder wil gaan.

Met zijn opmerkingen voegt Trump zich in het groter wordende kamp van beleidsmakers en politici die de cryptoplannen van Facebook bekritiseren.

"Ongereguleerde cryptovaluta's als libra en bitcoin zijn veel te volatiel en kunnen criminaliteit in de hand werken", schreef het Amerikaanse staatshoofd op Twitter. "Dat zijn geen echte munten, hun waarde is gebaseerd op gebakken lucht", aldus de president. Trump benadrukte dat de Amerikaanse dollar de enige echte munt is in de Verenigde Staten en dat dit zo moet blijven.

De zorgen over de ontwikkeling van de libra leven ook bij de Federal Reserve. De koepel van centrale banken heeft een speciale werkgroep opgericht vanwege de plannen van Facebook. Eerder zetten ook Chinese en Europese toezichthouders al vraagtekens bij de plannen van het techconcern.
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Ooms

  Inderdaad: Libra's en bitcoins waarde is op niks buiten vraag-en-aanbod gebaseerd. Maar de Dollar wordt ook al decennia lang niet meer gebaseerd op goud of zilver. Bitcoin is dan weer volledig gedecentraliseerd, terwijl Libra beheerd zal worden door monsterbedrijven zoals: Facebook, Ebay, Spotify, Uber, Vodafone en Mastercard. Fijn weetje: Aan het begin van zijn presidentie wou Trump de schulden van de Amerikaanse overheid oplossen door gewoon meer geld te printen.

 • MICHELINE GEVERS

  Goud is al 5000 jaar het enige "stabiel geld" al zweeft het ook maar het blijft een "harde" valuta tegenover het papieren geld.

 • Karl Metz

  @Edmond Dantes: die implosie zal niet plaatsvinden omdat de waarde van de Dollar niet door olie word bepaald. Even beter opletten. Als morgen de waarde van het.goud aan de Euro word gekoppeld, dan zul je zien dat de dollar niets meer waard is. Laat de Olie maar in Euros worden betaald. DeDollar zal alleen maar krachtiger worden

 • Zulma Terrana

  Gebeurd echt niet vaak , maar ik ben het met hem eens .

 • guido Bervoets

  Ook een kapotte klok geeft twee keer per dag het juiste uur aan. Het is de eerste keer dat ik Trump gelijk moet geven.