Trump kondigt zware sancties aan tegen Iraanse ayatollah Khamenei - Iran: “VS hebben niks te zoeken in Perzische Golf"

President Donald Trump kondigt zware sancties aan tegen Iraanse ayatollah Khamenei.
REUTERS President Donald Trump kondigt zware sancties aan tegen Iraanse ayatollah Khamenei.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag een uitvoeringsbevel ondertekend dat “harde” sancties voorziet tegen de hoogste geestelijke leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei. Hij vertelde aan journalisten in het Witte Huis dat die onder meer een antwoord zijn op de Amerikaanse drone die Iran vorige week neerhaalde. In een tweet laat de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif weten dat het Amerikaanse leger “niks te zoeken heeft in de Perzische Golf”.

De sancties zullen Khamenei, zijn entourage en anderen de toegang tot financiële middelen ontzeggen. “We blijven de druk op Teheran opvoeren”, aldus Trump, die toevoegde dat de sancties “jaren” van kracht kunnen blijven. Hij acht de hoogste geestelijke leider naar eigen zeggen verantwoordelijk voor het vijandige gedrag van Iran.

De nieuwe sancties vindt hij een “sterk en proportioneel antwoord op de steeds provocerendere daden van Iran”. Naast de neergehaalde drone verwees hij ook naar de aanvallen op olietankers in de Straat van Hormuz.

Trump zei dat de Verenigde Staten veel terughoudendheid hebben getoond, maar dat dat in de toekomst niet vanzelfsprekend is. “Wij zijn niet uit op een conflict met Iran, of enig ander land. Ik kan enkel zeggen dat we Iran nooit een kernwapen kunnen laten hebben.”

REUTERS

Bij de ondertekening in zijn Oval Office werd de president geflankeerd door vicepresident Mike Pence en minister van Financiën Steven Mnuchin. Die laatste zei achteraf in een briefing dat ook acht hoge officieren van de Revolutionaire Garde bestraft worden, en dat later deze week de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif aan de sanctielijst toegevoegd wordt. Zarif heeft inmiddels in een tweet gereageerd, al verwijst hij daarin niet expliciet naar de sancties.

De Amerikaanse regering heeft al verschillende sancties afgekondigd tegen Iran, sinds Trumps beslissing om zijn land terug te trekken uit de nucleaire deal met Iran, die dateert van het Obama-tijdperk.

Aanvankelijk was Trimp van plan een militair antwoord te bieden op de neergehaalde drone, maar die annuleerde hij af toen hij vernam dat daar 150 doden bij zouden vallen.

EPA

Iran vraagt aan de Verenigde Staten om te stoppen met hun “economische oorlog tegen het Iraanse volk”. Dat heeft de Iraanse ambassadeur bij de Verenigde Naties maandag gezegd tijdens een vergadering van de VN-Veiligheidsraad over zijn land. “Om de spanningen te matigen in de volledige Golfregio, moeten de VS stoppen met hun militaire aventurisme, zoals hun economische oorlog en het terrorisme tegen het Iraanse volk”, aldus Majid Takht Ravanchi. 

Oproep tot dialoog

De VN-Veiligheidsraad roept op tot dialoog en maatregelen om een einde te maken aan de spanningen in de Golfregio. Dat staat in verklaring die de vijftien leden van de Veiligheidsraad, waaronder momenteel ook België, hebben goedgekeurd.

Een poging van de Verenigde Staten om in de tekst een vermelding te laten zetten over de verantwoordelijkheid van een staat in de recente aanvallen tegen olieschepen werd volgens een diplomatieke bron door Rusland geweigerd. De aanvallen worden wel veroordeeld in de tekst.
45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ben Van Loon

  De VS heeft niks te zoeken in de Golf? Wat heeft Iran te zoeken in Syrië, bij Hezbolah in Libanon en bij de palestijnen in Gaza? Vrede stichten? Neen, terreur sponsoren. En dat van ons belastinggeld. Goed zo Trump, tenminste één iemand met ballen aan zijn lijf.

 • Diane Bernaerts

  "Het Iraanse volk moet bevrijd worden" zeggen sommigen. Al vergeten hoe het verder is gegaan nadat het Iraakse volk "bevrijd" was van Saddam en het Libische volk van Khadaffi? :(

 • Guido Pintens

  Trump heeft gisteren van een blaadje papier afgelezen wat hij moest zeggen over de sancties tegen Iran. Hij vergeet alleen dat énkel de bevolking zwààr getroffen wordt, en hun leiders helemaal niet. Was duidelijk genoeg in interviews met de getroffen bevolking die nù zelfs amper het zout op hun patatten verdienen en niet kunnen rondkomen!

 • Gino Denil

  Er is in Iran het regime en er is het volk. Dat zijn twee verschillende dingen. In veel landen is dat zo. Hamas en de Palestijnen, De haviken van de Israëlische regering en het Joodse volk, Het Chinese communistische regime en de Chinezen. Erdogan met zijn AKP en de Turken. De Trump bende en de Amerikanen in de VS. Onze Europese nomenclatura en de Europeanen. Met het volk is meestal niets mis.

 • leen hanssens

  Trump zou zich wel eens kunnen misrekenen aan Iran !!