Trump kondigt vertrek aan van hoofd inlichtingendiensten Dan Coats

Donald Trump
AFP Donald Trump
De Amerikaanse president Donald Trump heeft het vertrek aangekondigd van de coördinator van de nationale inlichtingendiensten, Dan Coats. "Dan Coats stapt op 15 augustus op", meldde Trump via Twitter. Hij bedankte het inlichtingenhoofd voor de bewezen diensten. Of de 76-jarige zelf ontslag nam, dan wel door Trump naar de uitgang werd geduwd, is voorlopig niet duidelijk. Het is een publiek geheim dat Trump niet erg opgezet was met de persoon van Coats.

De nieuwe coördinator wordt het Republikeinse Congreslid John Ratcliffe. Hij wordt beschouwd als een medestander van de president en kwam vorige week nog in beeld toen hij speciaal aanklager Robert Mueller tijdens een hoorzitting in het Congres op bijzonder agressieve manier ondervroeg. Als directeur van de nationale inlichtingendiensten is het zijn taak om de verschillende inlichtingendiensten van de Verenigde Staten te coördineren. Coats vervulde die functie sinds maart 2017.

Trump en Coats waren het in het verleden vaak publiekelijk met elkaar oneens. Zo zei de inlichtingencoördinator in januari nog dat hij niet gelooft dat Iran momenteel werkt aan een kernwapen, waarop de president hem onwetendheid verweet. Coats waarschuwde ook herhaaldelijk voor mogelijke cyberaanvallen uit Rusland. De inlichtingendiensten zijn ervan overtuigd dat Moskou zich door middel van hacking in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 heeft gemengd, om Trump te helpen zijn rivale Hillary Clinton zwart te maken, een bewering die door Trump steeds met de nodige scepsis werd onthaald.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diane Bernaerts

  Het gaat er nog op uitdraaien dat alleen Ivanka en Jared nog overblijven.

 • ivan de ridder

  Wanneer ze binnenkomen, worden stafmedewerkers bewierookt als 'great', 'Yugely intelligent' en 'hard-working'. Eenmaal buitengewipt krijgen ze van hun baas een bijzonder positieve recensie gaande van 'dumb as a rock', 'lazy', ... mee. Ik kan niet begrijpen waarom iemand nog voor deze president wilt werken, patriottisme kent geen (menselijke) grenzen? Turnover onder deze president is gigantisch, niet alleen in het Witte Huis, maar in alle overheidsdiensten.

 • Edmond Dantès

  Alle overheidsdiensten in Amerika zijn nu al aan hun 2de of 3de minister sinds Trump aan het bewind is, overal worden draaideuren geplaatst. Iemand die ook maar durft te twijfelen dat de zon rond Trump draait mag vertrekken en plaats maken voor een jaknikker.

 • Danny Weckhuyzen

  Iedereen die zijn mening niet deelt, wordt buiten gepest of gewipt en vervangen.

 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Straks moet hij zoeken wie en waarom hij als volgende kan ontslagen.