Trump kondigt einde militaire oefeningen tegen Noord-Korea aan: "Iedereen kan oorlog voeren, enkel de meest moedigen kunnen vrede sluiten"

AP
In een persconferentie reageerde Donald Trump zonet op het akkoord met Kim Jong-un. Trump prees de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en het akkoord, maar zei ook dat de sancties tegen het land voorlopig in voege blijven. "Niemand dacht ooit dat dit mogelijk was, maar vandaag hebben we getoond dat het kon." Trump zal de gezamenlijke militaire oefeningen - de zogeheten 'war games' - met Zuid-Korea voorlopig stopzetten. Dat zal de Verenigde Staten "heel wat geld besparen", klonk het.

Trump schuwde de grote woorden niet op de persconferentie. "Het is een grote eer hier te staan na deze historische top. Ik wil een boodschap van hoop, visie en vrede brengen. We hebben een eerlijk, direct en productief gesprek gehad en hebben elkaar goed leren kennen in korte tijd. We zijn klaar om een nieuw hoofdstuk in onze geschiedenis te schrijven. (...) Iedereen kan oorlog voeren, enkel de meest moedigen kunnen vrede sluiten."

"Geweldig getalenteerd"

"70 jaar geleden startte een zeer bloedig conflict op het Koreaanse schiereiland", verwees Trump naar de oorlog die Korea in een zuidelijk en noordelijk deel opdeelde. "Tienduizenden moedige Amerikanen kwamen om. De oorlog is nooit beëindigd, maar dat zal snel gebeuren. Vijanden kunnen vrienden worden."

Kim Jong-un heeft volgens Trump nu een "geweldige opportuniteit een leider te worden die vrede en vooruitgang brengt voor zijn volk". "Kim wil doen wat juist is. Hij is geweldig getalenteerd en kwam op zijn 26ste al aan de macht."

Mensenrechten 

Trump kreeg van journalisten vragen of er ook over mensenrechten is gesproken, aangezien daar niets over in het akkoord staat. De president verzekerde dat dat gebeurd is en dat die gesprekken verdergezet zullen worden. "We spraken er over, vrank en vrij en redelijk lang. Het gaat er daar hard aan toe, dat is waar. Maar we gaan er iets aan doen en verder over spreken", bleef Trump op de vlakte.

Een journalist in de zaal vroeg de president ook naar de jonge Amerikaan Otto Warmbier, de student die in Noord-Korea was gearresteerd en korte tijd na zijn thuiskomst overleed. Trump zei dat de student "niet voor niets is gestorven" en dat zijn verhaal eigenlijk bijgedragen heeft tot de gesprekken tot Trump en Kim. De president noemde de ouders van de student ook "vrienden" van hem. 

Noord-Korea ligt internationaal al lang onder vuur voor schendingen van de mensenrechten. Naar schatting van de Amerikaanse regering zitten nu tussen 80.000 tot 120.000 mensen vast in soms heel erge omstandigheden in werkkampen.

Trump kreeg ook nog de vraag of hij de gevangenen in wat de journalist omschreef als Noord-Koreaanse goelags heeft verraden door in te stemmen met de ontmoeting met Kim. De president zei dat hij die mensen net heeft geholpen. "Ik denk dat zij een van de grote winnaars zijn vandaag", klonk het. "Op een zeker moment geloof ik dat hij (Kim Jong-un, nvdr.) daar iets aan zal doen."

Geen oefeningen meer met Zuid-Korea

Volgens Trump komt de "volledige denuclearisatie van het Koraanse schiereiland" er snel. "Dit is niet zoals het verleden. Kim zei met dat ze al een testplatform aan het vernietigen zijn, en ze gaan dat blijven doen." Die belofte staat niet in de gezamenlijke verklaring die Kim en Trump na hun gesprekken hebben ondertekend. "Dat hebben we na de ondertekening nog afgesproken", zei Trump. 

Maar tot er vooruitgang is geboekt in de relaties met Noord-Korea en de denuclearisatie, blijven de sancties tegen het land in voege. Wel zullen de VS stoppen met militaire oefeningen op zee die gericht zijn tegen Noord-Korea. "Die verhogen de spanningen en kosten veel geld." Trump verkocht het einde van die oefeningen vooral als een besparingsoperatie. 

De Amerikaanse president vindt ook dat de oefeningen nu "provocatief" zijn. "We onderhandelen over een heel ingewikkeld akkoord. Ik denk dat het ongepast is om 'war games' te houden." Er zullen dus geen oefeningen meer worden uitgevoerd, tenzij de toekomstige onderhandelingen met Noord-Korea niet zoals gepland verlopen. Trump beklemtoonde dat de Verenigde Staten niets zullen afbouwen, maar zei tegelijk ook dat hij zijn soldaten uit Zuid-Korea wil halen. 

De president bedankte de overheid van Singapore voor de organisatie van de top, en de premiers van Zuid-Korea en Japan en de Chinese premier van Xi Jinping, "een geweldige man en vriend" voor hun hulp bij de diplomatieke inspanningen voor de top. Hij bevestigde ook dat Kim zijn uitnodiging heeft aanvaard om naar het Witte Huis te komen.

Gezamenlijke verklaring

De president van de Verenigde Staten en de Noord-Koreaanse leider ondertekenden vanmorgen op de top in Singapore een gezamenlijke verklaring. Kim en Trump engageerden zich opnieuw tot een volledige denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland - dus ook van Zuid-Korea en de Amerikaanse wapens daar - in ruil voor veiligheidsgaranties voor Noord-Korea.

Lees hier ook het integrale akkoord tussen de VS en Noord-Korea.

Trump steekt zijn duim op naar Kim.
AP Trump steekt zijn duim op naar Kim.12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Vansteelandt

  Ook met Iran ?

 • stefan crama

  Een verdrag met een hoop intenties en verder niks maar wel paraderen als de grootste president ooit.Had hij de hand geschud van Saddam of Assad zou dit mannen zijn die minder doden op hun geweten hebben dan die Kim.

 • leen hanssens

  Kim heeft Trump wel uitgenodigd en niet andersom.

 • Peter Van Dyck

  Het enige wat er hier gebeurd is dat Kim zijn leventje veilig stelt. Hij kan dus verder zijn gang gaan aangezien niemand spreekt over de onderdrukking van zijn volk. Trump trekt zich hier niks van aan. Eerst volop dreigen de wereld plat te gooien en nadien ijdeltuit Trump de verzekering dat hij aan de macht blijft laten ondertekenen. Hij laat Trump met plezier met de pluimen gaan lopen. Een nobelprijs voor de vrede: no way! Prijs voor de grootste bedrieger: Trump

 • Pascal De Groote

  Voor de mensen die klagen over pensioenleeftijd 67j, Trump is er 71j en werkt nog. Kerel precies weinig last van jetlag ook. Had dat direct gezien dat komt goed. Mensen uit het zakenleven -met bewezen trackrecord- moeten landen besturen en geen studenten pol en soc of omdat ze de zoon of dochter zijn van de vorige.