Trump kondigt economische sancties aan tegen Turkije: “Bereid om Turkse economie snel te vernietigen”

Importtarieven verdubbelen, maatregelen tegen Turkse politici, handelsonderhandelingen stopzetten

Amerikaans president Trump en zijn Turkse collega Erdogan.
AFP Amerikaans president Trump en zijn Turkse collega Erdogan.
Donald Trump heeft sancties tegen Turkije aangekondigd als reactie op het Turkse offensief in het noordoosten van Syrië. In een verklaring zei de Amerikaanse president dat de tarieven op staalimporten uit Turkije worden verdubbeld, van 25 naar 50 procent. Trump belooft de Turkse economie snel te vernietigen als het land “dit gevaarlijke en destructieve pad” blijft volgen. 

Washington legt daarnaast sancties op aan verschillende (ex-)verantwoordelijken binnen de Turkse regering. Zo worden alle Amerikaanse eigendommen en belangen bevroren van onder meer de Turkse ministers van Binnenlandse Zaken, van Defensie en van Energie, en van de ministeries van Defensie en Energie.

De Amerikanen dreigen voorts met sancties tegen buitenlandse financiële instellingen “die bewust belangrijke financiële transacties voor of in naam van de geviseerde personen faciliteren”. Verder worden de onderhandelingen met Turkije stopgezet over een handelsovereenkomst ter waarde van 100 miljard dollar.

“Minderheden beschermen”

“Het Turkse militaire offensief brengt de burgers en ook de vrede, veiligheid en stabiliteit van de regio in gevaar”, zegt Trump in de mededeling, die hij deelde op Twitter. “Ik ben heel duidelijk geweest tegen president Erdogan dat de actie van Turkije een humanitaire crisis veroorzaakt en oorlogsmisdaden mogelijk maakt.”

“Turkije moet prioriteit geven aan de bescherming van burgers, zeker aan kwetsbare etnische en religieuze minderheden in het noordoosten van Syrië. Willekeurig burgers aanvallen, burgerinfrastructuur vernielen en zich richten op etnische of religieuze minderheden is onaanvaardbaar”, aldus de president nog.

Gevluchte Koerdische kinderen uit de Syrische stad Ras al-Ain.
EPA Gevluchte Koerdische kinderen uit de Syrische stad Ras al-Ain.

Militairen blijven in Midden-Oosten

Hij voegt eraan toe dat de ongeveer 1.000 Amerikaanse manschappen die uit het noordoosten van Syrië teruggetrokken worden, in het Midden-Oosten blijven. De Amerikaanse troepen “worden elders ingezet en blijven in de regio om de situatie op te volgen en een herhaling van 2014, toen de verwaarloosde dreiging van ISIS (IS, nvdr) Syrië en Irak veroverde, te voorkomen”, dixit Trump.

Nog volgens de president blijft een klein aantal Amerikaanse militairen in het zuiden van Syrië om er de restanten van ISIS te bekampen.

Militairen blijven in het Midden-Oosten om de situatie op te volgen

President Donald Trump

Trump had gisteren naar verluidt ook een telefoongesprek met zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan. Daarin drong hij er bij Erdogan op aan om “een einde te maken aan de invasie” in Syrië en “een onmiddellijk staakt-het-vuren” af te kondigen.

De Turkse president zou hebben beloofd dat “er geen enkele aanval zal plaatsvinden op de stad Kobane”, meldt de Amerikaanse vicepremier Mike Pence. Pence zal zich naar eigen zeggen op vraag van president Trump binnenkort naar Turkije begeven.

‘Koerden in de steek gelaten’

De aankondiging van Trump zondag dat de VS hun troepen uit het noorden van Syrië terugtrokken en de Amerikaanse aanwezigheid aan de grens tussen Syrië en Turkije fors verminderden, heeft de Amerikaanse president nationaal en internationaal heel wat kritiek opgeleverd. Omdat daarmee de weg werd vrijgemaakt voor het Turkse offensief tegen de Koerden in het gebied. 

Velen vinden dat de Amerikanen met deze beslissing de Koerden in de steek laten en vrezen dat IS hierdoor opnieuw aan kracht kan winnen.

“Positieve houding” van Rusland

Het Syrische leger trok gisteren diep het Koerdische gebied in, richting de Turkse grens. Volgens Syrische staatsmedia is de stad Manbij bereikt, een commercieel en strategisch knooppunt dat ook op de radar van Turks president Erdogan staat. Daarnaast bezetten de troepen van president Assad de noordoostelijke plaats Tell Tamer, die afgelopen weekend nog is aangevallen door het Turkse leger en zijn Arabische bondgenoten.

Zo is een nieuw front ontstaan, waarbij het Syrische leger tegenover de troepen van Erdogan staat. De komende dagen zal het leger van Assad steeds verder oprukken om de Koerden te beschermen tegen het Turkse offensief. Erdogan heeft laten weten zich daar geen zorgen om te maken. Hij benadrukte gisteren de “positieve houding” van Rusland in het geheel. Poetin geldt als de belangrijkste bondgenoot van Assad, maar werkt ook nauw samen met Turkije.

Lees ook: Wespennest van belangen bij Turks-Syrisch conflict uitgelegd: “Iedereen chanteert iedereen”

Bekijk hier: Syrische regeringstroepen naderen grens met Turkije

Gevluchte Koerdische familie uit Ras al-Ain.
EPA Gevluchte Koerdische familie uit Ras al-Ain.
Een gewonde man in de strijd tussen Syrian Democratic Forces (SDEF) en Turkse troepen.
AFP Een gewonde man in de strijd tussen Syrian Democratic Forces (SDEF) en Turkse troepen.
Begrafenis van vijf Koerdische strijders van Syrian Democratic Forces (SDF) in Qamishli, Koerdische stad in het noordoosten van Syrië.
AFP Begrafenis van vijf Koerdische strijders van Syrian Democratic Forces (SDF) in Qamishli, Koerdische stad in het noordoosten van Syrië.
Turkse soldaten en door de Turken gesteunde Syrische strijders in Manbij, nabij de grens met Turkije.
AFP Turkse soldaten en door de Turken gesteunde Syrische strijders in Manbij, nabij de grens met Turkije.
Begrafenis van vijf Koerdische strijders van SDF in Qamishli.
AFP Begrafenis van vijf Koerdische strijders van SDF in Qamishli.
Syrische strijder, gesteund door Turkije, tijdens gevechten in Ras al-Ain met soldaten van Syrian Democratic Forces (SDF).
AFP Syrische strijder, gesteund door Turkije, tijdens gevechten in Ras al-Ain met soldaten van Syrian Democratic Forces (SDF).174 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yelene dekann

  2 mannen die niets liever doen dan oorlog voeren en alle redenen zoeken om dat ook te doen, de ene is niet beter dan de andere

 • raf peeters

  Eerst maakt men dictators groot(vb Sadam ,Amerikanen hebben hem groot gemaakt) dan vormen ze een bedreiging ,hier net hetzelfde ,laat Turkije voor wat het is,oorlog-volk(Osmanen),aanpassen doen ze zich nooit,hun doel blijft alleenheerser te zijn in Europa.

 • Man Otto

  Dit toont aan dat Turkije gelijk heeft, Amerika heeft bang dat Turkije de vuil was van Amerika gaat blootleggen.

 • HUGO COOLSAET

  Eens zien hoe lang het gaat duren eer Erdogan de Trump Tower in Istanbul gaat sluiten om een of andere banale reden.

 • Julien Van Wonterghem

  Destijds begon Amerika een oorlog tegen dictator Saddam. Misschien dat zij nu hetzelfde moeten doen met dictator Erdogan. Dat crapuleuze dictatortje opjagen tot hij zijn macht in Turkenland helemaal verliest....