Trump: “Koerden hielpen VS niet tijdens Tweede Wereldoorlog”

Trump: "Koerden hielpen VS niet tijdens WO II"
AP Trump: "Koerden hielpen VS niet tijdens WO II"
De Amerikaanse president Donald Trump deed tijdens een persconferentie een opmerkelijke uitspraak. Trump beargumenteert het terugtrekken van Amerikaanse troepen uit Syrië door te zeggen dat de Koerden ook niet hielpen bij de invasie van Normandië tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Donald Trump besliste om Amerikaanse soldaten die in Noord-Syrië Koerdische troepen bijstaan weg te halen. Dat besluit maakte hij bekend na een telefoontje met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Zo gaf hij Turkije de vrije hand om de Koerden in dat gebied aan te vallen. 

Tijdens een persconferentie verdedigde Trump zijn beslissing met een opmerkelijke uitspraak. “Voor de duidelijkheid: de Koerden vechten voor hun grondgebied. De Koerden hielpen ons niet tijdens de Tweede Wereldoorlog, bij de invasie van Normandië bijvoorbeeld”, zei de president. “Dit heb ik gelezen in een zeer zeer krachtig geschreven artikel”, klonk het. Daarmee refereerde Trump aan een column van de conservatieve opinieschrijver Kurt Schlichter, meldt The Guardian.

Kritiek

Er is zware kritiek op het besluit van Trump, omdat hij de Koerdische milities in de steek zou laten. Beide partijen hebben terreurbeweging Islamitische Staat (IS) voor een groot deel verdreven in Syrië, maar de Koerden dreigen er nu alleen voor te komen staan. Trump vindt niet dat hij de Koerden in de steek laat. Volgens de president heeft de VS “veel geld uitgegeven om ze te helpen”. 

Afgelopen weekend beargumenteerde Trump zijn besluit nog op een andere manier. Toen zei de president dat hij de militairen onmiddellijk weghaalt, omdat de VS er niets meer te zoeken hebben. Hij noemde de Turkse operaties tegen de Koerden in Syrië “een slecht idee” en beklemtoonde dat de VS er niet achter staan. Ook waarschuwde hij Erdogan voor zware economische sancties als hij het te bont maakt in Syrië.

“Zware tol betaald”

De Koerdische leidster Ilham Ahmed vroeg vandaag aan de Amerikaanse president “een rol te spelen om een politieke oplossing te vinden en een dialoog aan te gaan, in plaats van ons in de steek te laten en Turkije vrij spel te geven om ons aan te vallen”. 

De VS “moeten rekening houden met het feit dat wij een zware tol hebben betaald” (in de strijd tegen IS), aldus de Koerdische leidster. Zij gewaagde van 11.000 doden en porde Washington aan “aan onze zijde te blijven staan om in het belang van iedereen de vrede en de stabiliteit te bewaren”. 

De Koerdische leidster Ilham Ahmed.
REUTERS De Koerdische leidster Ilham Ahmed.

“Behulpzaam”

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft intussen tegenover de Amerikaanse openbare omroep PBS de Turkse inval in het noordoosten van Syrië verrechtvaardigd door te zeggen dat Ankara een “gelegitimeerde bezorgdheid omtrent veiligheid” heeft.

“Zij (de Turken) hebben een terroristische dreiging in het zuiden”, zei Pompeo. “Wij hebben ervoor geijverd om ervoor te zorgen dat wij deden wat we konden doen om te verhinderen dat die terreurdreiging de mensen in Turkije zou raken, terwijl we probeerden te bereiken wat in het beste belang van Amerika is: de dreiging van radicaal islamitisch terrorisme vanuit Syrië (wegnemen).”

Hij voegde eraan toe dat Amerikaanse troepen het gebied verlaten omdat Washington zijn enige doel heeft bereikt: het wegwerken van door IS gecontroleerd territorium. Om dat te bereiken waren de door de Koerden geleide Syrische Democratische Strijdkrachten “behulpzaam”. Pompeo noemde het ook “onjuist” dat Washington Ankara “groen licht” voor zijn militair offensief heeft gegeven. 

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.
AP De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

Vluchtelingen

In de regio verblijven miljoenen vluchtelingen. Op de vraag wat Erdogan moet doen volgens de VS antwoordt Trump: “We zullen dat gaandeweg moeten bepalen. Erdogan wil ze terugsturen naar waar ze vandaan komen. Ze terugsturen naar Syrië. Momenteel vangt hij miljoenen mensen op. Die zouden overal zijn als hij ze niet opving.”

“We zullen zien hoe hij het doet. Hij kan het op een humane manier doen en hij kan het op een inhumane manier doen. Maar als hij het niet humaan doet, dan zal dat zware economische gevolgen hebben”, waarschuwde de president. 

Bombardementen in Syrië vandaag. De Turkse regering wil naar eigen zeggen haar grens veilig stellen om “een creatie van een toegangsweg voor terroristen” te voorkomen.
EPA Bombardementen in Syrië vandaag. De Turkse regering wil naar eigen zeggen haar grens veilig stellen om “een creatie van een toegangsweg voor terroristen” te voorkomen.67 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marie Vanakker

  Deze acties zouden er wel eens toe kunnen leiden dat het terroristische geweld zijn weg weer naar Amerikaanse bodem zal vinden . Als hierdoor IS een wederopstanding kent kan Trump er prat op gaan dat hij en hij alleen IS opnieuw heeft gecreëerd . Alle slachtoffers zullen er dan zijn op de kap van dit "stabiel genie" .

 • ivan de ridder

  Guy Van Becelaere, in de Syrische gevechten zijn tot hiertoe 8 Amerikaanse soldaten gestorven. Enkele duizenden Koerden (als het dat al is), waaronder vrouwen en kinderen, zullen sterven door Turkse bezetting. Veel meer zullen sterven indien ISIS kan hergroeperen. De Koerden hebben hun bloed gegeven om ISIS te weerstaan, Trump geeft hun nu de doodskus. Kan dit mss tellen als repliek op uw simplistische voorstelling?

 • Guy Van Becelaere

  Beste Sunno Hamar, beter kan je het niet verwoorden kan tellen als repliek aan de anti Trumpers, Trump die geen lijkzakken meer wil zien met Amerikaanse jongens en meisjes het is nu de beurt aan de Europeanen

 • gunther ginckels

  Nog een pittig detail: Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef Turkije lange tijd neutraal omdat eerdere oorlogen (bijvoorbeeld Balkanoorlogen en een jaar later de Eerste Wereldoorlog) het veel ellende en leed hadden bezorgd. Achter de schermen verschaften de Turken echter inlichtingen aan Duitsland in ruil voor Duitse steun aan het panturkisme, wat neerkwam op de Duitse belofte voor onafhankelijkheid van Turkse republieken in Rusland na de overwinning op dit land.

 • gunther ginckels

  Nog maar eens een bewijs hoeveel de Amerkanen van de rest van de wereld (niet) weten. Natuurlijk hebben de koerden in WO2 de Amerikanen in Normandië niet geholpen. Weet Mr Trump überhaupt waar Koerdistan en waar Normandië liggen ? De Koerden zijn niet eens een natie of land en komen dus in de ganse WO2 geschiedenis niet voor. Dat de VSA zonder de Koerden nog steeds met IS zouden vechten is dan maar een detail dat we gemakkelijkheid halve negeren. En wat als de Koerden zich verdedigen en terugsl