Trump knielt niet voor Japanse keizer

President Donald Trump schudt de hand van Akihito (83), de 125ste keizer van Japan.
REUTERS President Donald Trump schudt de hand van Akihito (83), de 125ste keizer van Japan.
De Amerikaanse president Donald Trump is vandaag bij zijn bezoek aan Japan in het Keizerlijk Paleis in Tokio ontvangen door het keizerlijk paar. Trump werd tijdens de audiëntie vergezeld door zijn echtgenote Melania.

Amerikaanse en Japanse media hadden bij de ontmoeting alleen aandacht voor de begroeting. In 2009 werd Trumps voorganger Barack Obama verweten een (te diepe) buiging te hebben gemaakt voor keizer Akihito. Alle ogen waren daarom gericht op Trump om te zien hoe hij zou omgaan met het protocol. Het bleef bij een handdruk en een lichte knik met het hoofd, zo stelde de persfotografen vast. Ook First Lady Melania knielde niet. 

Vooraf was met enige bezorgdheid vooruitgekeken op de ontvangst van 'The Donald', wiens manieren niet overeenstemmen met de in Japan gebruikelijke verfijnde omgangsvormen. Maar de ontmoeting verliep zonder incidenten. Trump maakt een lange rondreis door Azië en doet daarbij onder meer Zuid-Korea en China aan.

Niet alleen Obama knielde op een staatsbezoek voor de Japanse keizer. George Bush senior, als Republikein een partijgenoot van Trump, maakte als toenmalig Amerikaans president een diepe buiging toen die in 1989 de begrafenis bijwoonde van keizer Hirohito (1901-1989), de vader van Akihito. 

Toenmalig Amerikaans president Barack Obama bracht in november 2009 een staatsbezoek aan Japan en maakte een diepe buiging voor de keizer.
REUTERS Toenmalig Amerikaans president Barack Obama bracht in november 2009 een staatsbezoek aan Japan en maakte een diepe buiging voor de keizer.
Het onderhoud met een tolk verliep gemoedelijk.
REUTERS Het onderhoud met een tolk verliep gemoedelijk.
First lady Melania, president Donald Trump, keizer Akihito en keizerin Michiko.
AFP First lady Melania, president Donald Trump, keizer Akihito en keizerin Michiko.35 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Karel Van Geel

  Waarom zou een democratisch verkozen staatshoofd (zo pijnlijk voor links) moeten buigen voor een koning?

 • jean pierre Tibermont

  Wat een gezever waarom zou hij moeten knielen ik kniel alleen om mijn kousen aan te trekken, de media word hoe langer hoe gekker !!!

 • Jef Loot

  Haja hier weer: 'trump moet voor niemand bukken.' maar als ne sportman ga zitren voor het volkslied moeten zei allen naar keizer trump luisteren en recht gaan staan,... Double standard much?

 • Harm Tim

  Hahaha ik kan ergens wel lachen om die Trump, mooi.

 • Raphael Coryn

  Wij zijn Allen mensen hé knielen en buigen is een beetje van het goede te veel wat denken sommige wel?