Trump klopt zich op de borst over hulpverlening Puerto Rico, waar bijna 3.000 mensen stierven na orkaan

REUTERS
De Amerikaanse president Donald Trump heeft forse kritiek gekregen op zijn uitspraken over het "ongelofelijk miskend succes" van de hulpverlening na de orkaan Maria op Puerto Rico. 

Trump had ondanks de harde conclusies in een onderzoeksrapport de Amerikaanse hulpverlening van rampenbestrijdingsdienst FEMA geprezen als "geweldige klus". Hij deed dit tijdens een herdenking van de aanslagen in New York die plaatsvonden op 11 september, 2001.

De gouverneur van Puerto Rico reageerde koeltjes op de opmerking. "Geen enkele relatie tussen een kolonie en een federale overheid kan ooit als succesvol worden omschreven, omdat de inwoners van Puerto Rico enkele rechten ontberen die onze mede-Amerikanen wel genieten."

De burgemeester van de hoofdstad San Juan, Carmen Yulin Cruz, zei dat de opmerking van Trump een belediging bovenop alle schade is. "Als hij denkt dat de dood van 3.000 mensen een succes is, God sta ons dan bij."

In Puerto  Rico wonen ongeveer 3,3 miljoen mensen. De stroomvoorziening in het land is een jaar na de ramp eindelijk bijna helemaal hersteld.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • maud hallett

  Is er nog steeds geen plats vrij in het gekkenhuis voor hem??

 • Jan Ooms

  Volgens officiele berichtgeving zou slechts 64 personen rechtstreeks aan de orkaan gestorven zijn. De rest is waarschijnlijk gestorven aan het gebrek aan hulp, eten, elektriciteit, proper water,... Echt een schande. Maar ja, trump heeft zijn foto-op gehad toen hij met papieren handdoeken aan het gooien was. Dus geen verdere nood aan hulp. Ook werd er serieus geschoemeld met honderderden miljoenen dollars aan geld dat nodig was om terug elektriciteit op het eiland te krijgen. (Whitefish Energy)

 • MICHELINE GEVERS

  't Is niet altijd dreigen. Hij klopt zich ,te pas en te onpas ,ook op de borst. Voor niet geleverde prestaties.

 • leetje van gorcum

  Nou Iwan, ten eerste waren de Franse, Engelse en Nederlandse marine er eerder dan de Amerikaanse. Verder is er nog nauwelijks wat hersteld en leven veel mensen nog zonder dak boven hun hoofd. Inderdaad aan de doden was misschien niet veel te doen, maar je mag van "wereldmacht nr 1" toch wel verwachten dat ze snel en adequaat de hulp hadden geboden aan hun eigen staatsburgers.

 • annie dupont

  Iwan Cornet : hulp verlenen na de orkaan want de meeste doden zijn nadien gevallen wegens gebrek aan verzorging.