Trump klaagt banken aan om te voorkomen dat ze informatie doorspelen aan Congres

Amerikaans president Donald Trump.
AFP Amerikaans president Donald Trump.
President Donald Trump en zijn familie hebben een rechtszaak aangespannen tegen twee banken om te voorkomen dat zij informatie over Trumps bedrijven doorspelen aan het parlement. Het gaat om Deutsche Bank en Capital One. Zij zijn gedagvaard door twee Congres-commissies die de Russische bemoeienis met de presidentsverkiezingen onderzoeken.

Beide banken hebben de afgelopen jaren miljoenen dollars geleend aan onder andere het vastgoed- en hotelbedrijf van de Trumps, de Trump Organization. Samen met andere financiële instellingen werden de twee banken deze maand aangemaand financiële informatie over Trumps bedrijven over te dragen.

Russen

De Inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden onderzoekt met name of Russen geld hebben witgewassen via hun transacties met de Trump Organization. Trumps bedrijven hebben de afgelopen jaren gebruik gemaakt van Russische investeringen. De Democraten, die in beide Congres-commissies in de meerderheid zijn, willen na afronding van het Mueller-onderzoek naar mogelijke Russische beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen kijken of er iets niet in de haak is met de Russische investeringen in Trumps bedrijven. Muëller vond voor samenzwering tijdens de verkiezingen geen bewijs.

De president en zijn familie willen dat een federale rechter de dagvaardingen bestempelt als onwettig en in de prullenmand gooit. Ook willen ze dat de banken wordt verboden om welke financiële informatie dan ook door te spelen aan de commissies, en dat verboden wordt om met ze samen te werken.

Het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt.
AP Het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt.

‘Lastigvallen’

“De dagvaardingen werden gedaan om president Trump lastig te vallen, om elk onderdeel van zijn persoonlijke financiën, zijn zaken en zijn privé-gegevens en die van zijn familie door te spitten”, aldus de Trumps.

Ook stellen ze in de aanklacht dat de Democraten hopen “dat ze op iets stuiten dat ze kunnen gebruiken als politiek wapen tegen de president”. Trumps zoon Eric, vicevoorzitter van de Trump Organization, noemde de parlementaire dagvaardingen eerder deze maand “een ongekende vorm van machtsmisbruik”.

“Het is de laatste poging van de Democraten in het Huis om de president en onze familie aan te vallen voor politiek gewin”, aldus Eric Trump. Bij de rechtszaak zijn behalve Trump drie van zijn kinderen en zeven van zijn bedrijven betrokken. Onder hen is ook Ivanka Trump, dochter en adviseur van de president.
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Edmond Dantès

  Het zogezegde zakenimperium van Trump is één gigantische witwasmachine voor de Russische oligarchen en maffia.

 • Ward Peeters

  Mogelijk kan aangetoond worden dat Trump Russische leningen kreeg aan "vriendschappelijke" voorwaarden. Deutsche Bank heeft in ieder geval enkele jaren geleden geen leningen meer willen toestaan aan Trump omdat hij niet meer kredietwaardig was. Toen zijn er effectief vreemde tranacties gebeurd; zoals Russen die van Trump vastgoed kopen aan (voor hem) wel zéér gunstige voorwaarden.

 • Rik Connaerdt

  Het lijkt er wel op of Trump iets te verbergen heeft.

 • Arne Van Gheluwe

  Met al die processen kan hij toch niet degelijk besturen. Bij zou b beter gewoon opstappen en full time bezig zijn met zijn verdediging ipv dat tijdens zijn werkuren te doen

 • Danny Govaerts

  Wat heeft die vent allemaal te verbergen . Daar gaan lijken uit de kast vallen als hij president af is.. Misschien wel zo erg dat hij van het wittehuis direct naar het jailhouse mag verhuizen. Al was het maar voor belasting fraude die hem tenlaste wordt gelegd .