Trump: “Kim Jong-un liet zijn oom executeren en stelde zijn hoofd tentoon als voorbeeld”

Kim en Trump bij de tweede top tussen de twee in Hanoi, Vietnam, in februari van dit jaar. Sinds die mislukte top zijn de gesprekken tussen Noord-Korea en de VS vastgelopen.
AP Kim en Trump bij de tweede top tussen de twee in Hanoi, Vietnam, in februari van dit jaar. Sinds die mislukte top zijn de gesprekken tussen Noord-Korea en de VS vastgelopen.
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft nadat hij zijn oom Jang Song Thaek liet executeren diens hoofd tentoongesteld als ‘voorbeeld' voor andere ‘verraders’. Dat heeft Amerikaans president Donald Trump aan ingewijden verteld, schrijft The Washington Post.

Trump zou zijn uitspraak onlangs gedaan hebben tijdens een vergadering in het Witte Huis, zegt een bron die daarbij aanwezig was aan The Washington Post. De Amerikaanse president zou er zijn frustratie hebben uitgesproken over de Noord-Koreaanse leider en de stukgelopen onderhandelingen met het land. “Het is nu niet meteen alsof je met de president van Frankrijk spreekt”, zou Trump het kernachtig hebben samengevat. 

Jang Song-thaek werd in december 2013 geëxecuteerd nadat hij uit de gratie van zijn neef was gevallen. Het officiële Noord-Koreaanse staatsagentschap berichtte indertijd wel over de executie, maar gaf geen verdere details vrij. Tot nu toe ging iedereen er van uit dat Jang gedood was door een vuurpeloton. Een Noord-Koreaanse banneling verklaarde later zelfs dat Jang met afweergeschut om het leven was gebracht.

Jang Song-thaek (links) was ooit een vertrouweling van zijn neef Kim Jong-un, maar in 2013 werd hij genadeloos geëxecuteerd.
belga Jang Song-thaek (links) was ooit een vertrouweling van zijn neef Kim Jong-un, maar in 2013 werd hij genadeloos geëxecuteerd.

Hoogverraad

Officieel was de oom van de Noord-Koreaanse dictator beschuldigd van hoogverraad en het smeden van plannen om het regime omver te werpen. Eerder al was hij uit al zijn functies ontzet na aantijgingen van corruptie, gokken, druggebruik en “een losbandig en verdorven leven”.

Jang, die getrouwd was met een zus van Kim Jong-il, Kim Jong-uns vader, was een van de hoogste Noord-Koreaanse politici. Hij werd zelfs gezien als de mentor van Kim en was vicevoorzitter van de Nationale Defensiecommissie, een post die beschouwd wordt als de tweede hoogste van het land.

Jang Song-thaek in een Noord-Koreaanse rechtbank in december 2013, enkele dagen voor zijn executie.
REUTERS Jang Song-thaek in een Noord-Koreaanse rechtbank in december 2013, enkele dagen voor zijn executie.

Rakettesten

De relatie tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea staat dezer dagen opnieuw onder druk nu dat laatste land opnieuw begonnen is met rakettesten. Die werden vorige en deze week gelanceerd, net op het moment dat de Amerikaanse gezant voor Noord-Korea in Seoel, de hoofdstad van buurland Zuid-Korea, was aangekomen voor overleg. 

Kim hield persoonlijk toezicht op de lancering van de raketten en ten minste één korteafstandsraket. Hij “benadrukte de nood om de slagkracht van het leger op het westelijk front op te voeren zodat het klaar is voor aanvalstaken en het kan omgaan met welke noodsituatie dan ook”, klonk het bij de Noord-Koreaanse staatstelevisie.

 Het was de eerste grote wapentest van het Aziatische land sinds november 2017. Omgekeerd namen de VS gisteren een Noord-Koreaans cargoschip in beslag omdat het de internationale sanctiemaatregelen zou hebben geschonden. 

Noord-Korea lanceerde de afgelopen weken opnieuw raketten.
EPA Noord-Korea lanceerde de afgelopen weken opnieuw raketten.

Mislukte top

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in vermoedt dat de Noord-Koreanen een signaal willen afgeven. “Noord-Korea lijkt ontevreden te zijn dat het geen deal kon sluiten in Hanoi”, aldus Moon in een gesprek met omroep KBS.

In februari mislukte het tweede gesprek tussen Trump en Kim. Op een internationale top in de hoofdstad van Vietnam ontmoetten de twee elkaar opnieuw na de top van vorig jaar in Singapore. Beide leiders braken de onderhandelingen echter al snel af toen bleek dat Noord-Korea niet wilde inbinden over zijn nucleaire programma en Trump op zijn beurt niet wilde toegeven over de internationale sancties. Sindsdien zitten de onderhandelingen in het slop.

AFP

“Niet klaar voor onderhandelingen”

Officieel beschouwt Trump de onderhandelingen niet als mislukt. “Niemand is hier gelukkig mee”, zei hij gisteren wel over de nieuwe rakettesten. “Ze spreken wel over onderhandelen, maar ik denk niet dat ze er al klaar voor zijn.” In een interview met nieuwssite Politico zei hij later niet onder de indruk te zijn van de nieuwe lanceringen. Ook vindt hij niet dat het regime in Pyongyang daarmee nu al zijn vertrouwen heeft geschonden.

“Ze hebben een kort bereik en ik beschouw dat helemaal niet als een schending van het vertrouwen. En, weet je, op een gegeven moment kan ik dat wel. Maar op dit moment niet.” Het lijkt er dus op dat Trump nog altijd hoopt dat hij een deal kan sluiten met Kim over het nucleaire programma van het geïsoleerde land. De president beschouwt de onderhandelingen als een van de speerpunten van zijn buitenlands beleid.

AP6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Den Gamer

  Grappig dat iedereen over mensenrechten blijft praten, en dan toch de andere kant uitkijkt wanneer er mensen rondom hun gediscrimineerd worden...

 • Jose Van Hauwaert

  Leugen 10150 van Trumpie. Dat de Noord Koreaanse dictator wel degelijk velen heeft laten executeren...en heel waarschijnlijk nog velen die zullen volgen, staat wel vast natuurlijk, daarvoor hebben we de leugens van Trump niet nodig om dat te weten.

 • Rydams Eengelbert

  Rydams Engelbert. De komedie kan weer beginnen.

 • vangeel guido

  Intriest als je zo aan de macht wil blijven.

 • Ingrid Charlier

  Niet alleen zijn oom. Die heeft al duizenden mensen laten executeren. Mensenrechten kennen ze daar niet. En zo iemand wordt overal uitgenodigd. Ze zouden hem beter voor een internationale rechtbank veroordelen wegens massamoord.