Trump keert zijn kar: "Toch Russische inmenging in Amerikaanse verkiezingen"

Photo News
Een dag nadat hij tijdens een persconferentie met Vladimir Poetin beweerde dat hij ervan overtuigd was dat er geen Russische inmenging was in de Amerikaanse verkiezingen van 2016, maakt president Donald Trump vandaag toch een U-bocht. Het Amerikaanse staatshoofd zegt informatie daaromtrent van de inlichtingendiensten te aanvaarden, aldus de conservatieve nieuwszender Fox en andere Amerikaanse media. 

Gisteren beweerde Trump nog dat hij Poetin geloofde in zijn bewering dat Rusland zich niet in de verkiezingen gemengd heeft. Hij kreeg voor die uitspraak echter de wind van voren uit alle hoeken. Niet alleen de Democraten en de Amerikaanse inlichtingendiensten, ook zijn eigen Republikeinse achterban reageerden verbouwereerd op het feit dat de president meer vertrouwen hechtte aan de woorden van Poetin dan aan informatie van zijn eigen diensten.

Trump gaf vandaag uiteindelijk toe aan de druk en verklaarde dan toch dat hij achter de Amerikaanse inlichtingendiensten staat. Hij zal ook maatregelen nemen om verdere inmenging in de toekomst te vermijden, zei hij.

De Amerikaanse president las een verklaring af voor journalisten die zich voor het Witte Huis hadden verzameld. 

Zijn uitspraak gisteren was een verspreking, zei hij. De president beweerde dat hij tijdens de persconferentie wilde zeggen dat hij geen reden zag "om te denken dat iemand anders dan Rusland" zich had bemoeid met de verkiezingen van 2016. In de plaats daarvan had hij per ongeluk gezegd dat hij geen reden had "om te denken dat het Rusland" was.

Hij herhaalde dat er geen samenzwering was tussen zijn campagne en Rusland en dat de Russische pogingen om de verkiezingen te beïnvloeden geen effect hebben gehad op het uiteindelijke resultaat. 

Zijn ontmoeting met Poetin in het Finse Helsinki was overigens een succes, stelde hij nog.
189 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bernaerts Diane

  Fons: als Nielsen en nu zelfs Trump ook zélf toegeven dat de Russen de verkiezingen hebben beïnvloed.... waarom blijf jij dan als enige zeldzame zwemmer nog zo hardnekkig ontkennen? De vraag is al lang niet meer of de Russen de verkiezingen hebben beïnvloed en Trump hebben helpen verkiezen, de vraag is enkel nog of de Trump-campagne hiervan wist.

 • Peter Bonacasa

  Maakt het uit Fons? Volgens mij ben je zo vooringenomen dat eender wel bewijs wordt afgedaan als 'fake'. Trouwens, vandaag in verscheidene media in de VS: "Intelligence officials showed Trump classified proof Putin ordered election interference". En ja, ik betrouw die mensen meer dan ik Poetin of Trump betrouw.

 • eric maier

  SOUTH PARK had denk ik ca 6j terug afleveringen met Trump .... met momenten waanzinnig dicht benaderd aan de huidge situatie.... ze hadden een waarzegster in dienst naar het schijnt. Met Trump hebben ze nog materiaal voor de komende 20 seizoenen.

 • Liesbeth CUPPENS

  @Dirk Van Brussel: u spreekt van een niveau. In de context van Trump en zijn uitspraken is dat toch het probleem. Deze president hééft geen niveau. Net als vele anderen hier, vraag ik me af waar de Amerikanen hun verstand gelaten hadden toen ze op hem stemden. Iedereen heeft recht op een vergissing, nietwaar?

 • Michael Aerts

  @ fons Casteels. Stop er gewoon mee. Trump is een leugenaar. Al je argumenten slaan nergens op. Hij heeft zichzelf weer eens tegengesproken en je blijft hem verdedigen. Of je verlaat het zinkende schip of je moet er echt goed voor betaald worden. Trouwens een Belg praat over democraten niet democrats...