Trump jut menigte tijdens rally op tegen Ilhan Omar: “Stuur haar terug”

Trump praat over Ilhan Omar in Greenville, Noord Carolina en de menigte antwoordt met ‘stuur haar terug!’
REUTERS Trump praat over Ilhan Omar in Greenville, Noord Carolina en de menigte antwoordt met ‘stuur haar terug!’
De Amerikaanse President Trump heeft tijdens een rally in Noord Carolina de menigte opgehitst tegen de vier vrouwelijke Democratische Congresleden die van hem “terug moeten naar hun eigen land”. Kop van Jut was vooral Ilhan Omar, die bijna 30 jaar geleden als kindvluchteling vanuit Somalië in de VS aankwam. De menigte scandeerde tijdens de rally meermaals ‘send her back’, ‘stuur haar terug'. 

Ilhan Omar, die sinds dit jaar Minnesota vertegenwoordigt in het Huis van Afgevaardigden, vluchtte op haar twaalfde met haar familie vanuit Somalië naar de VS. Tijdens de rally beschuldigde Trump de 37-jarige moslima er onder andere van verschillende antisemitische uitspraken te hebben gedaan. Het publiek scandeerde daarop: “Stuur haar terug!”

Verkiezingsstrategie

Bij de rally schoffeerde Trump niet alleen langdurig Ilhan Omar, maar ook de overige leden van ‘The Squad’: Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib en Ayanna Pressley, die hij allen deze week al eerder onder vuur nam door te zeggen dat ze “terug naar hun eigen land” moesten gaan. Daarmee bevestigt hij de vermoedens dat dergelijke aanvallen een centrale rol gaan spelen in zijn strategie om volgend jaar opnieuw de verkiezingen te winnen.

Trump heeft een hekel aan de vier progressieve Democrates omdat zij volgens hem symbool staan voor een socialistische, uiterst linkse koers binnen de Democratische partij waar hij zelf niets mee op heeft. “Daarom zei ik dat als ze het hier niet leuk vinden, we hen moeten laten gaan. Ze houden niet van ons land”, aldus de president.

Spreekkoren tijdens de rally's van Trump zijn overigens niet nieuw; tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 riep hij zijn aanhangers regelmatig op om ‘Lock her up!’ (‘sluit haar op’) te roepen over zijn tegenstander in de race, Democraat Hillary Clinton.

“Dit maakt Amerika níet groots”

Er komt heel wat kritiek op die scène tijdens de verkiezingscampagne. “Dit gruwelijke gescandeer maakt Amerika niet groots. Het herinnert ons aan een donkere tijd in de geschiedenis van onze natie”, schreef het American Jewish Committee (AJC) op Twitter. 

De democratische Senator en presidentskandidaat Kamala Harris noemde het incident “verachtelijk, laf, xenofoob, racistisch”. “Het onteert het ambt van president. Het is tijd om Trump af te zetten en het land te verenigen”, aldus Harris nog.

Omar zelf reageerde krachtig. “Ik ben waar ik thuishoor: in het huis van het volk en je zal het gewoon moeten aanvaarden. Hij mag zijn fascistische ideologie rondspuien zoveel hij wil, wij blijven intussen beweren dat meningsverschillen altijd welkom blijven.”

Trump verklaarde na afloop dat hij er zich “een beetje slecht bij voelde” toen zijn aanhang zo tekeerging. Waarom hij dan geen einde maakte aan de spreekkoren? “Dat heb ik gedaan, ik ben toen zeer snel weer beginnen spreken.” In werkelijkheid duurde die pauze echter twaalf seconden.

Ilhan Omar.
Photo News Ilhan Omar.
Trump praat over Ilhan Omar in Greenville, Noord Carolina en de menigte antwoordt met ‘stuur haar terug!’
REUTERS Trump praat over Ilhan Omar in Greenville, Noord Carolina en de menigte antwoordt met ‘stuur haar terug!’
De vier Congresleden, met links Ilhan Omar.
AFP De vier Congresleden, met links Ilhan Omar.112 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danny Weckhuyzen

  Stuur Trump naar Guantanamo. Een terrorist en haatzaaier vd ergste soort.

 • Gilles Standaert

  Wat ik niet begrijp is hoe iemand die openlijk anti-Amerika is, openlijk Al-Qaida steunt, in het congress kan zetelen.

 • Karel Tichmann

  Bekijk het eens met je eigen ogen op YouTube, de liefde Trump krijgt van de Amerikaanse bevolking; "Full Replay: Trump Holds 2020 Campaign MAGA Rally in Greenville, NC"

 • Emile De Smedt

  De vier hebben het niet begrepen.Eerst hoe ze in Amerika zijn aanbeland en meer nog hoe ze er zulke loopbaan konden bewerken.In hun geboorteland waren ze goed om uitgehuwelijkt en te dienen.Dat ze streven naar.beter niet voor hen maar voor alle Amerikanen.Maar moeten vooral vergeten wat ze niet zijn en mogen niet vergeten vanwaar gekomen;

 • Jurgen Van Den Bergh

  Trump wordt elke dag zotter, dommer en racistischer. Ik heb de indruk dat die vogel die in zijn hoofd woont de boel volledig heeft overgenomen.