Trump is tegenstander van abortus, maar “met drie uitzonderingen”

Donald Trump.
AP Donald Trump.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich zaterdag uitgesproken als een tegenstander van abortus. "Zoals de meesten weten, en voor zij die het willen weten, ben ik sterk 'Pro-Life'", aldus de president zaterdag op Twitter. Hij noemt wel drie uitzonderingen: zwangerschappen door verkrachting, incest of wanneer het leven van de moeder in gevaar is. “Hetzelfde standpunt als Ronald Reagan”.

Eerder hadden verschillende Amerikaanse staten beperkingen opgelegd op abortussen. Zo had Alabama een verbod opgelegd op alle abortussen, behalve in het geval dat de moeder in levensgevaar verkeert. Daarna verbood Missouri abortus vanaf acht weken zwangerschap.

De wetten gaan in tegen het arrest "Roe V. Wade" uit 1973, dat de Amerikanen recht geeft op abortus zolang de foetus nog niet levensvatbaar is (de 24ste week van de zwangerschap). De wetten kunnen dus snel worden verboden door rechtbanken. De aanhangers van de wetten lijken echter niet van plan snel op te geven en willen het Supreme Court overtuigen het arrest uit 1973 terug te draaien.

Het vrijwillig afbreken van de zwangerschap zal een van de centrale thema's zijn bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Ik zou de 24 weken terugbrengen naar 21 weken. De levensvatbaarheid stijgt. EN vooral contraceptiva bereikbaar, toegankelijk en gratis maken. Heel veel info verspreiden!

 • Edmond Dantès

  Puriteins Amerika, waar de creationisten alsmaar meer terrein winnen glijd juridisch stilaan af naar het niveau vergelijkbaar met de oerconservatieve shariarechtspraak, gebaseerd op het "oog om oog, tand om tand" principe.

 • guido Bervoets

  En wat met de kindjes in de baarmoeder waarvan al kan vastgesteld worden dat ze gehandicapt zullen zijn en hun ganse leven lang verzorging en begeleiding zullen nodig hebben? Het is duidelijk dat abortus op zich Trump worst zal wezen maar dat hij dit gebruikt als verkiezingsmateriaal voor de verkiezingen van 2020.

 • Frederik Janssens

  Nooit gedacht dat ik het ooit nog eens met hem zou eens zijn, maar daar is het. Wel vind ik ook dat er meer moet ingezet worden op andere anticonceptie. Abortus is veel te ingrijpend voor een lichaam om gewoon als anticonceptie gezien te worden.