Trump is klaar voor ontvangst van Noord-Koreaans “kerstgeschenk”: “Misschien is het een mooie vaas”

AFP
Noord-Korea had de VS eerder dit jaar tot het jaareinde de tijd gegeven om iets te doen aan de sancties tegen het land. Zoniet zou er een “kerstgeschenk” wachten, klonk het. De Amerikaanse president Trump is klaar om het geschenk in ontvangst te nemen, verklaarde hij vandaag.

De Noord-Koreaanse waarschuwing kwam er op 3 december, nadat het land Washington ervan beschuldigde de gesprekken over de denuclearisering te laten aanslepen in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar. “Het is volledig aan de VS om te kiezen welk kerstgeschenk ze zullen krijgen”, klonk het toen vanuit Pyongyang.

Amerikaanse militaire leiders zeggen dat Noord-Korea mogelijk een langeafstandsraket wil testen. Het is van 2017 geleden dat het land nog een dergelijke test en een test met atoombommen uitvoerde.

De VS “zullen erg succesvol omgaan” met het Noord-Koreaanse “kerstgeschenk”, zei Trump vandaag. “We zullen te weten komen wat de verrassing is”, aldus de president. “Misschien is het een mooi cadeau. Misschien geeft hij me een mooie vaas in plaats van een rakettest cadeau.”

De onderhandelingen over de denuclearisering van Noord-Korea liggen al sinds februari 2019 stil. De Noord-Koreanen maakten eerder al duidelijk niet geïnteresseerd te zijn in nieuwe gesprekken met de Amerikanen over ontwapening als Washington geen toegevingen doet.

Noord-Korea voerde onlangs een reeks tests uit op zijn raketlanceringsbasis in Sohae. Verschillende resoluties van de VN-Veiligheidsraad verbieden Pyongyang om een raketprogramma te ontwikkelen. 

Aziatische top

De leiders van China, Japan en Zuid-Korea kwamen vandaag overeen om voortaan nauwer samen te werken voor een vreedzame denuclearisering van Noord-Korea. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, de Japanse premier Shinzo Abe en de Chinese Premier Li Keqiang ontmoetten elkaar op een top in Chengdu in Centraal-China.

"De drie landen zullen blijven samenwerken om het probleem op een politieke manier op te lossen", zei Li op een persconferentie in de hoofdstad van de provincie Sichuan. Moon verklaarde dat vrede tussen de twee Korea's "in het belang van de drie landen" is, berichtte het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. 

Abe zei dat het belangrijk is de dialoog tussen Noord-Korea en de VS in stand te houden, nu de onderhandelingen zijn vastgelopen. Ook moeten de resoluties van de VN omtrent de Noord-Koreaanse atoom- en rakettesten "helemaal" worden nageleefd. 

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, de Chinese Premier Li Keqiang en de Japanse premier Shinzo Abe
REUTERS De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, de Chinese Premier Li Keqiang en de Japanse premier Shinzo Abe1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • André Gijbels

    Een vaas in een vorm van een raket...