Trump is achter de schermen ronduit gefrustreerd wegens Kim Jong-un en maakt zich grote zorgen

AFP
Na de 'historische' topontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un luidde het dat de geopolitieke crisis zo goed als opgelost was. Van Noord-Korea zou geen nucleaire dreiging meer uitgaan volgens Trump. Maar achter de schermen laat de Amerikaanse president een ander geluid horen, zo meldt The Washington Post.

Kim Jong-un bevestigde zijn bereidheid tot "volledige denuclearisatie" tijdens de spectaculaire top met de Amerikaanse president in Singapore half juni. Het bleef echter altijd onduidelijk hoe en wanneer de beloofde ontwapening zou plaatsvinden.

In de dagen en weken na de topontmoeting stuitten de Amerikaanse onderhandelaars op verzet van een Noord-Koreaans diplomatiek team dat de kunst van het vertragen en verhullen als geen ander beheerst.

Noord-Koreaanse diplomaten hebben herhaaldelijk opvolgvergaderingen geannuleerd en meer geld geëist. De communicatie met Noord-Korea verloopt uiterst moeizaam, een testgebied voor raketten is nog steeds niet ontmanteld.

Donald Trump en Kim Jong-un schudden elkaar de hand tijdens hun ontmoeting in Singapore.
AFP Donald Trump en Kim Jong-un schudden elkaar de hand tijdens hun ontmoeting in Singapore.

Hierdoor is Trump ronduit gefrustreerd, ook al laat hij naar de buitenwereld uitschijnen dat de onderhandelingen een succes zijn, schrijft het dagblad. De Amerikaanse president en de betrokken diplomaten hebben een volledige denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland nog niet opgegeven, maar ze maken zich grote zorgen over de huidige gang van zaken, weet een insider.

Volgens Korea-experte Duyeon Kim wordt Trump nu geconfronteerd met de stugge onderhandelingsstijl van Noord-Korea en dat maakt het voor de Amerikanen bijzonder moeilijk. "Ik ben bang dat hij zijn geduld gaat verliezen."

REUTERS

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft de Noord-Koreaanse leider onlangs opgeroepen om "te doen wat hij de wereld heeft beloofd".

Pompeo voegde daar aan toe: "Het gaat vooruit. Op een dag zou Noord-Korea hier bij de Verenigde Naties in ons midden kunnen zijn, niet als een vijand, maar als een vriend. Ik denk dat dat mogelijk is."

Vorige week zwakte Trump zijn eerdere retoriek af. Tegenover de Amerikaanse zender CBS zei hij: "Ik heb geen echte haast. Wat moet gebeuren, dat zal gebeuren."

Photo News

Een andere Noord-Korea-expert, Victor Cha, meent dat "de Amerikaanse president hierbij te zeer betrokken is om zomaar te kunnen weglopen van de onderhandelingstafel". "Althans tot de zogenoemde midterms - de tussentijdse Congresverkiezingen in november die worden aanzien als een populariteitspoll voor de zittende president."
71 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Daniel Patteet

  Inderdaad..die kerel is nooit bekwaam geweest om president te zijn..Het is een zakenman die zichzelf rijk heeft gemaakt met bedrog en grove leugens om mensen uit te buiten..

 • Bertus Strijk

  Klopt als een zwerende vinger Michel Van Limbergen. Grote leiders in de wereld zien Trump niet voor vol aan, zijn woord is een zeepbel. Kim weet precies wat Trump allemaal aan het twitteren is. Ze weten van zijn bank contacten met Rusland. Hij kan elk moment afgezet worden.

 • GASTON DE WINTER

  Trump denkt dat hij slim is maar hij schiet in zijn eigen voeten,die bullebak mag uit zijn ambt ontzet worden eender hoe !!!!!!!

 • Victor Munster

  Wie wil er nu een verdrag afsluiten met Kim Jong-un? En welke waarde hecht die daaraan? Eens het geld binnen is begint hij weer te muggeziften en excuses te verzinnen om zijn deel van de afspraken niet na te leven.

 • Maria de swert

  Ik denk dat er achter de schermen ook nog een hele hoop gefrustreerd zijn , maar dan van Trump !