Trump in streng gecensureerd China: "De president zal tweeten wat hij maar wil"

REUTERS
De Amerikaanse president Donald Trump, op trip door Azië, is inmiddels geland in Peking. China staat bekend voor de extreme censuur die het land handhaaft op zowat alle bekende westerse sociale media. Gevraagd of Trump zijn geliefkoosde medium Twitter tijdens zijn bezoek dan links zal laten liggen, antwoordde zijn entourage: "Nee, de president zal tweeten wat hij maar wil".

Donald Trump is niet van plan zich te plooien naar de strenge Chinese censuur wat Twitter betreft. Vorig jaar nog kreeg het land het stempel opgekleefd van ergste inperker van de internetvrijheid ter wereld. Twitter is er sinds 2009 zo goed als over het hele grondgebied geblokkeerd. Ook Facebook en Instagram worden geweerd. Om de eigen Chinese producten te beschermen én om dissidente meningen de kop in te drukken.

AFP

Maar dat betekent niet dat Trump zijn 42 miljoen Twittervolgers vandaag en morgen in de kou zal laten staan tijdens zijn verblijf in China, zo bleek. "Het is zijn manier van rechtstreeks communiceren met het Amerikaanse volk", zei een senior medewerker van het Witte Huis aan de pers op het presidentiële vliegtuig Air Force One. "Dus waarom zou hij niet tweeten? Ik ben er zeker van dat we het materiaal aan boord van dit vliegtuig hebben om dat mogelijk te maken. Al moet ik daarbij wel opmerken dat geen van de populairste westerse platforms voor sociale media toegelaten worden in China."

Het was even wachten op de eerste tweet van Trump sinds hij om 7u49 vanochtend (onze tijd) landde in Peking. Zijn laatste bericht op de sociaalnetwerksite dateerde van 5u57 's ochtends. Daarin kondigde hij zijn vertrek uit Zuid-Korea naar China aan. Om 15u27 tweette hij dan toch ook vanuit Peking om de Chinese president en zijn echtgenote te bedanken voor een "onvergetelijke namiddag in de Verboden Stad van Peking".

De Chinezen wachtten bang af of Trump inderdaad de 'Grote Firewall' van China zou omzeilen om een of andere gemene tweet te versturen. "Het ergste aan hem - en dat moet de Chinezen toch wat verontrusten - is dat hij volgens mij zelf een dag op voorhand niet weet wat hij zal zeggen of doen", zegt Roderick MacFarquhar, China-specialist aan Harvard University, in The Guardian. "Zijn Twitter 's morgens is waarschijnlijk afhankelijk van wat hij de avond tevoren op Fox News heeft gezien. Zijn meningen zijn compleet op eigenbelang gericht... Hij lijkt wat op Boris Johnson, alleen zit Trump in een veel slechtere machtspositie." 

Maar voorlopig valt het dus nog allemaal mee.

EPA1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Michel Jacobs

    Als je niet moet liegen, zeg dan iets totaal zinloos, is het credo hier.Ook al is China een dictatuur, zelfs als ze zijn ballen in een bereklem steken: Trump zal braafjes just niks tweeten. Dat is mijn voorspelling.Als de Chinezen hun Amerikaanse schuldpapieren op de markt gooien ,keldert de dag zelf de dollar -en de dag erna de euro trouwens-.Totaal nietszeggende newspeak is dit, Orwell zelf had het niet beter kunnen bedenken.