Trump: “Ik wist dat Iraanse minister kwam, Macron vroeg mijn toestemming”

“Er is vooruitgang geboekt over de aanpak van Iran”

Trump zelf sprak niet met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken. “Te vroeg”, klonk het.
AP Trump zelf sprak niet met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken. “Te vroeg”, klonk het.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens de G7-top in Biarritz gezegd dat hij perfect op de hoogte was van de Franse plannen om de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif uit te nodigen. Meer zelfs, de Franse president Emmanuel Macron heeft hem er toestemming voor gevraagd. Dat zei Trump vanmorgen tegenover journalisten. Hij meent dat er inhoudelijk “vooruitgang” is geboekt over Iran en dat de G7-landen “een gevoel van eenheid” over de zaak hebben.

Zarif dook gisterenmiddag, tot verrassing van velen, plotseling op in de Franse badplaats. Enkele uren later vertrok hij alweer richting huis. Trump liet verstaan dat hij volledig op de hoogte was van het initiatief van de Franse president Emmanuel Macron. “Ik wist dat hij zou komen”, zei Trump tegenover verslaggevers. “President Macron vroeg mijn goedkeuring.”

De bewoner van het Witte Huis voegde eraan toe een goede relatie te hebben met de bewoner van het Elysée. “Ik wist alles wat hij deed en ik keurde alles goed wat hij deed”. “Ik zei dat als u dat wilt doen, dan is dat goed voor mij, ik beschouw dat helemaal niet respectloos.”

Het bezoek was een poging om een diplomatieke impasse over het omstreden kernprogramma van Teheran te doorbreken. Of er concrete resultaten zijn geboekt is niet duidelijk. Trump zelf vond een ontmoeting met Zarif “te vroeg”. “Ik wil echt een sterk en goed Iran hebben, we zijn niet uit op een regimewissel. Iedereen heeft gezien wat daar de laatste 20 jaar van is geworden, dat was niet al te best”, aldus Trump.

Iraans minister Mohammad Javad Zarif (links met het witte hemd) werd gisteren ontvangen door Frans president Emmanuel Macron (rechts met het witte hemd) en enkele Franse ministers.
AFP Iraans minister Mohammad Javad Zarif (links met het witte hemd) werd gisteren ontvangen door Frans president Emmanuel Macron (rechts met het witte hemd) en enkele Franse ministers.

“Laat ze rijk worden”

De Verenigde Staten hebben volgens de president enkel de bedoeling “Iran weer rijk te maken. Laat ze rijk worden en het goed hebben, als ze dat willen. Maar ze kunnen ook zo arm blijven als maar mogelijk is. Maar ik vind het niet aanvaardbaar dat de Iraniërs gedwongen worden te blijven leven zoals ze nu leven.”

Trump waarschuwde Iran nog het nucleaire pad te verlaten. “Wat we willen, is heel simpel. Het moet niet-nucleair zijn. We gaan spreken over ballistische raketten en over de timing. Maar ze moeten stoppen met terrorisme. Ik denk echt dat ze gaan veranderen. Ze hebben een kans.”

Later voegde Trump er nog aan toe dat de top in Biarritz een succes was. “We hadden grote eensgezindheid, zelfs over Iran. Er is veel vooruitgang geboekt over Iran”, zo verklaarde Trump, die beklemtoonde dat dat geldt voor “alle zeven landen”. De president wees erop dat alle landen (VS, Canada, Japan, Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland en Frankrijk) zich verzetten tegen het idee dat Iran over kernwapens zou beschikken.

“Twintig procent bereiken is beter dan niets”

In Teheran zelf sprak president Hassan Rohani zijn steun uit voor de inspanningen voor meer diplomatie. “Wanneer het me duidelijk is dat een ontmoeting kan helpen de problemen van het Iraanse volk op te lossen, dan zou ik het zeker doen.” De president verdedigde het blitzbezoek van zijn minister aan Biarritz. Twintig procent bereiken van wat Iran wil is “beter dan niets”.  

In Iran is er wijdverbreide speculatie dat Rowhani en Trump elkaar zouden kunnen ontmoeten op de Algemene Vergadering van de VN in New York volgende maand. Beiden zullen daar aanwezig zijn.

De Iraanse president Hassan Rohani.
reuters De Iraanse president Hassan Rohani.12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Tichmann

  Fons Dewaele; "weer een leugen meer van deze kerel. Alsof Europa aan HEM de toestemming moet vragen. Belachelijke kerel".. De EU is totaal afhankelijk van Amerika. Als Amerika een keer niest, dan krijgt de EU een longontsteking..

 • Edmond Dantès

  Trump zal om het even wat verzinnen om te verdoezelen dat Macron hem ferm bij zijn sjokkedeizen had. Dat zal hem leren om de Franse wijnen te bedreigen.

 • Paul Vanmaldeghem

  Ego's en nog eens ego's zijn blijkbaar belangrijker dan het welzijn van een hele wereldbevolking.

 • ivan de ridder

  Macron heeft Trump in deze gewoon compleet voor paal kunnen zetten. Deze berichtjes achteraf van Trump zijn overduidelijk een poging tot damage controle. Wanneer de camera's draaien moet hij wel doen alsof alles koek en ei is en hij alleen de regie in handen heeft. Alles voor het 'imago'.

 • André Gijbels

  Nu is Trump ook al baas in Frankrijk, Macron gaat aan Trump vragen of het goed was, is voor gek te houden, jongens wat een politiek doen ze eigenlijk