Trump: “Idee voor Europees leger is zeer beledigend”

Emmanuel Macron ontmoette Donald Trump in september bij de Verenigde Naties in New York. De twee ontmoeten elkaar dit weekend in Parijs.
AFP Emmanuel Macron ontmoette Donald Trump in september bij de Verenigde Naties in New York. De twee ontmoeten elkaar dit weekend in Parijs.
De Amerikaanse president Donald Trump vindt de suggestie van de Franse president Emmanuel Macron dat Europa een eigen leger zou moeten oprichten om zich te beschermen tegen potentiële vijanden, waaronder de Verenigde Staten, "zeer beledigend”.

“Zeer beledigend, maar misschien moet Europa eerst zijn eerlijke deel aan de NAVO betalen, wat de VS enorm subsidieert”, zei Trump op Twitter toen hij in Frankrijk aankwam voor een ontmoeting met Macron. Trump bezoekt Frankrijk ook voor een herdenking van de 100e verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Afgelopen dinsdag zei Macron dat Europa een echt leger nodig heeft om de afhankelijkheid van de Verenigde Staten voor zijn defensie te verminderen. “We moeten onszelf beschermen ten opzichte van China, Rusland en zelfs de Verenigde Staten van Amerika”, aldus Macron voor de Franse radio.

De twee staatshoofden zien elkaar zaterdag op het Elysée. Zondag vindt er dan aan de Triomfboog in Parijs een ceremonie plaats waar zestig regeringsleiders aanwezig zullen zijn.

Franse troepen namen de afgelopen weken deel aan Trident Juncture 2018, de grootse NAVO-manoeuvres nabij de Noorse stad Trondheim.
AFP Franse troepen namen de afgelopen weken deel aan Trident Juncture 2018, de grootse NAVO-manoeuvres nabij de Noorse stad Trondheim.
Ook de Amerikanen namen deel aan Trident Juncture 2018.
AFP Ook de Amerikanen namen deel aan Trident Juncture 2018.
Het Franse helikopterdekschip Dixmude, vernoemd naar de Slag om Diksmuide in oktober-november 1914, in wateren voor de kust van Trondheim.
EPA Het Franse helikopterdekschip Dixmude, vernoemd naar de Slag om Diksmuide in oktober-november 1914, in wateren voor de kust van Trondheim.78 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diane Bernaerts

  Haha, zie Trump daar zitten: een klein kind dat duidelijk wil laten zien dat het boos is!

 • Christine Laevers

  Een Europees leger ? Hoe gaat die consensus tussen 28 landen dan verlopen ? Dat gaat 20 jaar duren! Voor zomer- en wintertijd duurt het al drie jaar ! Wat iedereen vergeet is dat Trump nog maar 6 jaar aan de macht kan zijn. Gegarandeerd krijg je nadien het tegenovergestelde. Oude allianties overleven. Als Tihange maar niet ontploft.

 • Patrick Dewael

  Als ik zie naar de vijandigheden die VS tentoon spreidt tegenover de rest van de wereld dan denk ik dat Macron wel eens gelijk zou kunnen hebben. Het is misschien makkelijker om een lijst te maken met wie Trump nog geen problemen heeft gehad

 • Francinne Declerque

  Je moet goed weten dat neoliberale schurken zoals smurf Macron en bijvoorbeeld verfopstadt een Europees leger willen om in te zetten tegen eigen leden, bij niet naleven van de nieuwe dictatoriale wetten van de eu, oa inzake migrantenbeleid. Heeft helemaal niks te maken met onze veiligheid, werkelijk niks.

 • Kaveh Ahangar

  Trump als hij groote mond op zet moet hij dan verwachten dat Europa niet zal reageren.