Trump houdt State of The Union: “De jaren van economisch verval zijn voorbij”

President Donald Trump geeft zijn State of the Union-toespraak in het Capitool te Washington DC. (04/02/2020)
AFP President Donald Trump geeft zijn State of the Union-toespraak in het Capitool te Washington DC. (04/02/2020)
De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn jaarlijkse State of the Union-toespraak gebruikt om vooral zijn economische resultaten van de afgelopen jaren te benadrukken. Hij zei dat het land er beter voorstaat dan ooit tevoren. "De vijanden van Amerika zijn op de vlucht, de rijkdom van Amerika neemt toe, de toekomst van Amerika ziet er rooskleurig uit", aldus Trump die spreekt van een "grote Amerikaanse comeback".

Het was voor Trump zijn laatste State of the Union voor de presidentsverkiezingen in november. Het lijkt erop dat Trump van de economie het centrale thema wil maken van zijn herverkiezingscampagne, en stond daar tijdens zijn toespraak uitgebreid bij stil. "We gaan vooruit in een tempo dat nog maar kort geleden ondenkbaar was en we gaan nooit meer terug."

De Democraten lieten tijdens het eerste deel van de speech verder weinig van zich horen en zaten er eerder ongeïnteresseerd bij toen Trump de verwezenlijkingen van zijn regering opsomde. De president vergeleek zichzelf herhaaldelijk met zijn voorganger, Democraat Barack Obama. Hij sprak zelfs over “het mislukte economisch beleid van de vorige regering”.

De Democraten schoten wel in actie toen Trump verklaarde dat “sommigen de gezondheidszorg proberen te verwoesten”. Toen riepen ze “you” naar de president. Ook toen de Republikein het had over “illegale vreemdelingen”, uitten de Democraten hun ongenoegen. Trump pleitte ervoor om niet langer gratis gezondheidszorg te bieden aan “illegale vreemdelingen”. “Als je illegaal naar hier komt, word je nu onmiddellijk weer buiten gezet”, waarschuwde hij.

Ook ethische thema’s kwamen aan bod. Zo riep de president het Congres op om een wet goed te keuren om abortussen in een latere fase van de zwangerschap te beperken. “We moeten het er allemaal over eens zijn dat elk leven een heilig geschenk van God is”, klonk het.

Voorts sprak hij zich nog eens uit voor wapenbezit. “Ik zal altijd het tweede amendement (van de grondwet) beschermen dat het recht geeft om wapens te bezitten”, aldus Trump.

De Democratische vrouwen in het Congres zijn volledig in het wit gekleed tijdens de State of the Union van president Donald Trump. (04/02/2020)
REUTERS De Democratische vrouwen in het Congres zijn volledig in het wit gekleed tijdens de State of the Union van president Donald Trump. (04/02/2020)

#WearWhite

De Democratische vrouwen in het Congres waren volledig in het wit gekleed tijdens de State of the Union van president Donald Trump. Daarmee eisen ze meer aandacht voor gelijkheid voor vrouwen. “We #WearWhite (dragen wit) om de voortdurende strijd voor gelijkheid voor vrouwen in het hele land te steunen”, verklaarde de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi op Twitter.

Pelosi en Trump moeten ondertussen nog steeds weinig van elkaar hebben. Pelosi, die initiatief nam tot het impeachment-onderzoek naar Trump, kondigde hem aan zonder de traditionele lovende woorden die daarbij gebruikelijk zijn. Trump negeerde even later haar uitgestoken hand. Daarop verscheurde Pelosi na afloop het exemplaar van de toespraak. 

Nancy Pelosi scheurt Trumps toespraak door. (04/02/2020)
AFP Nancy Pelosi scheurt Trumps toespraak door. (04/02/2020)

Venezuela

Wie wel op lof kon rekenen van Trump tijdens de toespraak was de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó, die in de zaal aanwezig was. “Deze avond hebben we een zeer moedig man te gast, die de hoop, dromen en doelen van alle Venezolanen draagt".

Guaidó kreeg een staande ovatie van zowel Republikeinen als Democraten. De Verenigde Staten steunen Guaidó in zijn poging om de socialistische leider Nicolás Maduro af te zetten. Trump zei dat de tirannie van Maduro zal worden gebroken.

Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó was ook aanwezig in de zaal. (04/02/2020)
AP Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó was ook aanwezig in de zaal. (04/02/2020)

Medal of Freedom 

Guaidó werd niet als enige in het zonnetje gezet. First Lady Melania Trump knoopte na de toespraak van haar man, de ‘Presidential Medal of Freedom’ om bij de radicaal rechtse talkshowpresentator Rush Limbaugh. De medaille, een zeer hoge presidentiële onderscheiding in de VS, wordt doorgaans in een aparte ceremonie uitgereikt. Limbaugh, een presentator die bij Trump in hoog aanzien staat, maakte deze week bekend dat hij een ernstige vorm van longkanker heeft.

Radiopresentator Rush Limbaugh ontvangt de Medal of Freedom van First Lady Melania Trump. (04/02/2020)
AFP Radiopresentator Rush Limbaugh ontvangt de Medal of Freedom van First Lady Melania Trump. (04/02/2020)21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jacques De Meulemeester

  "Karel Dierckx": al wat die man vertelt zijn verzinsels. Hij liegt constant en het kan hem geen snars schelen. Hoe het mogelijk is dat die man nog president is, is voor mij en velen een raadsel.

 • guido Bervoets

  Na de eerste drie maanden van zijn presidentschap begon hij al te pochen over zijn goed draaiende economie en lage werkloosheidscijfers terwijl iedereen weet dat het de jaren voorafgaande genomen maatregelen zijn die een invloed op de economie hebben. Typisch Trump dat hij de pluimen van anderen op zijn hoed steekt en er nog mee wegkomt ook.

 • eric Peeters

  Ik vrees dat als hij herkozen wordt dat we dan naar een Trump dictatuur gaan waar niemand hem durft tegenspreken (je ziet dat nu al bij de Republikeinen) en waar hij er voor gaat zorgen dat na hem zijn zoon president zal worden.Hij weet zijn kiezers via Facebook perfect voor te liegen, daar heeft zelf Fox News niet voor nodig. Binnen zijn achterban is iedereen er van overtuigd dat hij nooit liegt, dat hij nooit gaat golven en dat de muur zo goed als voltooid en betaald is door Mexico. Gevaarlijk

 • Ben Blontrock

  Zijn State of the Union was verbazingwekkend goed.

 • Jos Vanhout

  Beste VS president ooit.