Trump houdt Iran-deal voorlopig in stand, Iran is "afgezaagde retoriek" beu

REUTERS
De Amerikaanse president Donald Trump houdt het internationale akkoord over het beteugelen van het nucleaire programma van Iran voorlopig in stand. Iran en zes wereldmachten moeten het akkoord wel binnen 120 dagen aanpassen. Anders volgen er Amerikaanse sancties tegen Iran. "Dit is de laatste kans", liet Trump in een verklaring weten.

Washington wil Iran onder meer definitief beperkingen opleggen bij het programma voor het verrijken van uranium. In het huidige akkoord gelden die beperkingen tot 2025. Als uranium tot 90 procent is verrijkt, kan het worden gebruikt voor atoomwapens. Trump hoopt op steun van landen van de Europese Unie bij onderhandelingen met Iran over het aanpassen van de nucleaire deal.

"Afgezaagde retoriek"

In een reactie liet Iran weten dat over de nucleaire deal niet opnieuw kan worden onderhandeld. "De nucleaire deal is een internationaal erkend pact en er is geen ruimte voor heronderhandelingen", aldus Teheran. Minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif liet via Twitter weten dat de VS een "solide overeenkomst'' onderuit proberen te halen. 

Trumps commentaar is niet meer dan "een wanhopige poging om een sterk multilateraal akkoord te ondermijnen", zei buitenlandminister Mohammad Javad Zarif vrijdag op Twitter. "In plaats van zijn afgezaagde retoriek te herhalen, zou de VS zich volledig moeten schikken - net als Iran."

Reactie uit Moskou

Uit het nucleaire akkoord met Iran stappen, zou een "zeer slecht idee" zijn. Dat zegt Sergej Ryabkov, de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken. "Dat zou een van de grootste fouten zijn van Washington in hun buitenlandse politiek. Dat is een extreem negatieve overweging", aldus de Russische viceminister.

Het Iran-akkoord, waarin Teheran belooft het atoomprogramma af te bouwen in ruil voor het intrekken van sancties, werd in 2015 gesloten na jarenlange onderhandelingen. Het regime in Teheran bereikte het akkoord met vier westerse mogendheden (de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland), China en Rusland.
1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Jan Maarten

    Voorlopig in stand voor 120 dagen, met chantage dat er anders sancties volgen. Trump gaat weer met zijn neus tegen, euh, "de muur" lopen want de andere landen willen deze overeenkomst niet verbreken.