Trump hoopt op "eerlijk" handelsakkoord met EU

Angela Merkel samen met Donald Trump op de G7 in Biarritz.
AP Angela Merkel samen met Donald Trump op de G7 in Biarritz.
De Amerikaanse president Donald Trump is optimistisch dat de handelsgesprekken met de Europese Unie tot een akkoord kunnen leiden. Dat heeft hij in de marge van de G7-top in Biarritz verklaard tijdens een gemeenschappelijk persmoment met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. 

"We hopen op een akkoord met de Europese Unie", zei Trump. Hij beklemtoonde dat hij "een eerlijke deal" wenst, die "goed" is voor alle partijen. Ook Merkel sprak zich uit voor snelle handelsonderhandelingen met Washington. Beide partijen hebben er volgens haar groot belang bij om de handelsrelaties te versterken. 

Trump dreigt al een tijd met hogere douanetaksen op de import van Europese auto's. Daarmee viseert hij in eerste instantie de Duitse auto-industrie. Vorig jaar kon Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker de invoering van die heffingen voorlopig afwenden, maar de daaruit voortvloeiende onderhandelingen over een handelsakkoord hebben nog geen resultaat opgeleverd. 

Trump, die in Biarritz tot dusver een gematigde toon heeft aangeslagen, omschreef de Europeanen als "harde onderhandelaars", die hij niettemin respecteert, net als de Chinezen. Maar naar eigen zeggen kan hij in tegenstelling tot zijn voorgangers in het Witte Huis niet toelaten dat de VS benadeeld worden. 

Trump sprak zich ook verzoenend uit over een ander handelsconflict met een Europees land. Vorige maand viel de president Frankrijk aan over de invoering van een taks op de omzet van grote, vooral Amerikaanse techgiganten en dreigde hij met heffingen op Franse wijn, maar in Biarritz zei hij dat beide landen een akkoord "naderen". "Zij willen een akkoord en we zullen zien of dat lukt. We zijn er dichtbij", aldus Trump. 

Merkel beklemtoonde dat de zaak opgelost moet worden in de schoot van de Oeso, waar men tegen volgend jaar een akkoord zou moeten vinden over de belasting van techgiganten. Merkel mocht zich overigens verheugen in lof van Trump. Hij noemde haar "een briljante vrouw" en beloofde "heel snel" een bezoek aan Duitsland te brengen.
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Edmond Dantès

  Trump was aanwezig in Biaritz, maar niemand neemt hem nog au serieux, elke dag staat hij op met een andere mening en een nieuwe vijand of vriend, naargelang zijn humeur.

 • Anita Billen

  Is hij eerlijk ? Denk het niet.

 • Didi Bellens

  Zo'n vent kan je niet geloven, hijzelf is niet eerlijk, liegt de hele tijd en veranderd om de minuut van gedacht. Dus Trumpie begint eerst bij jezelf voor je het aan iemand vraagt.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Iedereen is “fantastisch, geweldig, briljant enz” zolang hij iets verwacht anders krijg je alles in de negatieve vorm. Die denkt dat hij te doen heeft met kleine kinderen.

 • Theo Deweerdt

  @Micheline Gevers dat doet hij om geld te rapen op de aandelenbeurzen. Eerst doet hij straffe uitspraken waarbij de beurzen wereldwijd dalen, op dat moment koopt hij aandelen in aan lage koersen. Dan weer zalvende toon waarbij de waarde van de aandelen stijgen en hij met dikke winst verkoopt. Volg eens een tijd de beurzen en trek uw conclusies. Het is geen president maar een gewiekste zakenman.