Trump hint nu toch op noodtoestand om muur te bouwen zonder goedkeuring Congres: “Zou verrassend zijn als ik dat niet zou doen”

Trump stapt op tijdens vergadering met Democraten over 'shutdown': "Bye bye”

Trump reist vandaag naar de Amerikaanse grens in het Texaanse grensdorpje McAllen om zijn pleidoor voor een muur kracht bij te zetten.
AP Trump reist vandaag naar de Amerikaanse grens in het Texaanse grensdorpje McAllen om zijn pleidoor voor een muur kracht bij te zetten.
De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat het “verrassend zou zijn” als hij de noodtoestand niét zou uitroepen om de muur langs de Amerikaans-Mexicaanse grens te kunnen financieren. Op die manier zou Trump het Congres kunnen passeren. Trump stapte het gisteren af tijdens een bijeenkomst met de Democratische parlementsleden nadat die te kennen gaven dat ze nog altijd niet bereid zijn 5,7 miljard dollar te geven voor de muur. Trump ontkent dat hij boos is weggelopen. “Ik bleef heel beleefd.”

Trump liet al verschillende keren verstaan dat hij de piste van de noodtoestand overweegt, maar was er nooit eerder zo duidelijk over. Als de onderhandelingen met de Democraten blijven mislukken, zou Trump het “verrassend” vinden als hij de noodtoestand niet zou uitroepen. “Als het niet lukt, zal ik het waarschijnlijk doen”, zei de president deze middag voor reporters aan het Witet Huis. 

Gisteren mislukten de onderhandelingen met de Democraten opnieuw. Trump blijft 5,7 miljard dollar eisen voor de muur, de Democraten weigeren die te geven. “Hij vroeg aan Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi: ‘Zal je instemmen met mijn muur?’ Ze zei nee en daarop stond hij gewoon recht en zei ‘Dan hebben we niets te bespreken’”, zei Democratisch Senaatsfractieleider Chuck Schumer na afloop. “Daarop liep hij gewoon weg. Nog maar eens zagen we een driftbui omdat hij zijn zin niet kreeg.” De Democratische fractieleider noemde Trumps gedrag “nogal ongepast voor een president”. 

De president bevestigde op Twitter dat hij de deur achter zich had dichtgetrokken. “Ik heb net een vergadering met Chuck en Nancy verlaten. Een en al tijdverlies. Ik vroeg wat er zou gaan gebeuren in dertig dagen indien ik snel enkele zaken zou opentrekken, gaat u dan grensveiligheid met inbegrip van een muur of een stalen hek goedkeuren? Nancy zei ‘NEEN’, ik zei ‘bye bye’, niets anders werkt!”, aldus Trump.

Later voegde Trump er wel aan toe dat “wenende Chuck zijn favoriete leugen” had verteld “toen hij zijn standaardzin gebruikte dat ik “op tafel had geslagen, de kamer was uitgewandeld en een woedeaanval had”. “Omdat ik wist dat hij dat ging zeggen, zei ik beleefd ‘bye bye' en ging weg, zonder te slaan, nadat Nancy nee had gezegd tegen echte grensveiligheid.”

Trump reist vandaag af naar de Texaanse grensstad McAllen, waar hij zijn pleidooi voor een muur opnieuw kracht hoopt bij te zetten.

“Erg triest”

Pelosi noemde het mislukken van het overleg “erg triest”, omdat heel wat federale ambtenaren door de aanhoudende shutdown hun loon dat ze normaal gezien over enkele dagen moeten ontvangen, niet zullen krijgen. “De president lijkt daar ongevoelig voor te zijn”, zegt ze. “We zagen een slechtgezinde en kinderachtige president van de Verenigde Staten. Een persoon die zegt dat hij de overheid, weken, maanden en zelfs jaren wil sluiten om zijn zin te krijgen. Dat is niet hoe democratie werkt en erg triest.”

Toespraak vanuit Oval Office

De Amerikaanse president gaf gisteren vanuit het Witte Huis een toespraak voor de natie die op alle tv-zenders werd uitgezonden. Volgens Trump staan de VS voor een ongeziene “veiligheids- en humanitaire crisis” omdat er elke dag “duizenden” migranten illegaal de grens tussen Mexico en Amerika proberen over te steken. Enkel zijn grensmuur kan daar iets aan veranderen, klonk het. De toespraak lokte meer dan 40 miljoen kijkers. Opvallend: tijdens het antwoord van Schumer en Pelosi, net na Trumps toespraak, gingen de kijkcijfers nog eens met 4 procent omhoog.

Het door de Democraten gecontroleerde Huis van Afgevaardigden stemde vannacht verschillende wetten om verschillende overheidsagentschappen opnieuw te kunnen openen, maar het is onwaarschijnlijk dat ook de Senaat, waar de Republikeinen de meerderheid hebben, zijn goedkeuring zal geven. De Democraten zullen later deze week nog meer voorstellen in die zin goedkeuren in het Huis, om zo de Republikeinen onder druk te zetten. 
86 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wesley Gevaert

  Wat een dom gedoe. Amerika kan niet zonder profiteren van goedkope buitenlandse werkkrachten, ze zijn van Afrikaanse slaven overgestapt naar het uitbuiten van Midden -en Zuid Amerikaanse extreem goedkope zwartwerkers. Trouwens, de allochtonen zitten in reservaten.

 • Chris Devlaeminck

  Trump heeft die muur beloofd. Die muur zal er komen. Ik durf zelfs wedden dat hij opnieuw verkozen wordt. Vele Amerikanen zijn tevreden met hem. Dit wordt vakkundig door onze linkse media doodgezwegen. Alhoewel ik zijn tegenstanders in eigen land niet links zou noemen.

 • Jan Van Rompaey

  Niemand doet hem na. Daar zijn ze hier te laf voor.

 • jaak Peeters

  Wat wordt die Trump toch met argusogen gevolgd! Zelfs als hij ergens op zinspeelt, is dat al een krantenkop.

 • Peter Van Dyck

  Dan komen ze gewoon per boot of per vliegtuig. Denkt hij nu echt dat dit gaat helpen. Gewoon een klein kind dat zijn muurtje wil en hiervoor vele gewone burgers aan het gijzelen is. De democraten willen een kostenvriendelijke en goede oplossing.