Trump hield details over ontmoeting met Poetin verborgen voor eigen kabinetsleden

Donald Trump en Vladimir Poetin in juli 2018.
AFP Donald Trump en Vladimir Poetin in juli 2018.
Om te vermijden dat informatie over zijn persoonlijke ontmoeting met Vladimir Poetin naar buiten zou komen, nam de Amerikaanse president Donald Trump minstens één keer de notities van zijn eigen tolk in beslag en verbood hij de tolk om de inhoud van het gesprek te bespreken met andere leden van de Trump-administratie. Dat meldt The Washington Post op gezag van diplomatieke bronnen.

De feiten vonden plaats na een ontmoeting van Trump en Poetin in 2017 in Hamburg, waarbij ook de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson aanwezig was. Amerikaanse overheidsmedewerkers ontdekten dat Trump het verloop van het gesprek geheim wilde houden toen een adviseur van het Witte Huis en een hooggeplaatste medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken informatie opvroegen bij de tolk ter aanvulling op het verslag van Tillerson.

Het zou overigens niet de enige ontmoeting tussen Trump en Poetin zijn waarvan er geen gedetailleerd verslag is. Volgens de Washington Post zijn er van minstens vijf interacties tussen de twee staatshoofden gedurende de voorbije twee jaar geen gedetailleerde verslagen beschikbaar, zelfs niet in de vorm van geheime documenten. 

Trumps aanpak staat daarmee haaks op die van zijn voorgangers, die vertrouwden op medewerkers om getuige te zijn van ontmoetingen en om uitgebreide notities te nemen die nadien met andere regeringsmedewerkers en departementen gedeeld werden.

“Angst voor lekken”

Volgens een woordvoerder van het Witte Huis, die met de Washington Post sprak op voorwaarde van anonimiteit, gaf Tillerson onmiddellijk na afloop “een erg uitgebreid verslag van de ontmoeting” aan andere Amerikaanse diplomaten en aan de pers. Bovendien probeert de Trump-administratie “de relatie met Rusland te verbeteren” sinds het bestuur van Obama, beklemtoonde de woordvoerder, en zijn “belangrijke nieuwe sancties opgelegd als reactie op de schadelijke Russische activiteiten”.

Bondgenoten van Trump beweren dat de president ervan overtuigd is dat de aanwezigheid van ondergeschikten het voor hem moeilijker maakt om een band te smeden met Poetin en dat de geheimdoenerij mogelijk ook te maken heeft met zijn angst voor de informatielekken waardoor zijn bewind geplaagd wordt.

Onderzoekscommissie

Eliot L. Engel, de Democratische voorzitter van het comité Buitenlandse Zaken van het Huis van Afgevaardigden, deelde mee dat het comité een aparte onderzoekscommissie zal oprichten die zich onder andere zal concentreren op het verkrijgen van verslagen van Trumps ontmoetingen met Poetin, waaronder ook een ontmoeting achter gesloten deuren in Helsinki. “Helsinki is al verscheidene maanden geleden en we weten nog altijd niet wat er tijdens die bijeenkomst gebeurd is”, aldus Engel. “Het is verbijsterend.”
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ivan de ridder

  Marc Spandel, u bent een grapjas. Trump en Putin die zonder pottekijkers willen praten ? Lijkt me bijzonder onwaarschijnlijk dat het over 'koetjes en kalfjes', 'onderlinge grapjes', ... zou gaan.

 • rudy liessens

  Ik ben er zeker van dat er nog dingen zijn die hij verborgen houdt

 • Marc Spandel

  Ik zou ook niet willen dat de inhoud van gesprekjes over 'koetjes en kalfjes', 'onderlinge grapjes', 'persoonlijke probleempjes' enz. verplicht aan curieuzeneuzen en pers moeten vermeld worden. Alhoewel ik den Trump en Poetin ook 'gene normale' vind, hebben die mensen óók rechten op een beetje privacy hé.

 • Frans Erna

  Groot gelijk.Hij kan niemand van die linkse rakkers in zijn kabinet vertrouwen.

 • Jan Gielen

  Trump heeft nog altijd niet in de gaten dat hij geen zakenman meer is maar president, en ook nog van een democratisch land