Trump heft beperking op gebruik landmijnen op

Donald Trump
EPA Donald Trump
De Amerikaanse president Donald Trump heeft het leger van zijn land toestemming gegeven om weer landmijnen te gebruiken. Daarmee zet Trump een streep door een besluit van zijn voorganger Barack Obama die in 2014 de productie en het gebruik van landmijnen verbood. 

"Dit nieuwe beleid zal de legerleiding in staat stellen om, in uitzonderlijke omstandigheden, geavanceerde en niet-permanente landmijnen te gebruiken die specifiek ontworpen zijn om verwondingen bij burgers en strijdkrachten van partners te verminderen", zei het Witte Huis in een verklaring.

Trump zegt dit besloten te hebben omdat het verbod de Amerikaanse krijgsmacht een “groot nadeel” gaf. Het besluit van Trump is slecht gevallen bij personen en organisaties die decennialang gepleit hebben voor een verbod op landmijnen.

De meeste slachtoffers van landmijnen vielen en vallen vaak lang nadat conflicten zijn geëindigd en de mijnen niet worden opgeruimd.

Meer dan 160 landen hebben de Ottawa-conventie ondertekend die het gebruik van landmijnen aan banden legt. Onder meer China, Rusland en de Verenigde Staten hebben het verdrag niet ondertekend.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Toon Van Daele

  Trump heeft altijd al een boontje voor mijnwerkers gehad...

 • Michel Van Limbergen

  Vrede op aarde is nog verder af dan ooit!

 • Gino De Neef

  Heel goede beslissing. Dan kunnen ze hun basissen beter beschermen tegen terroristen!

 • Carin Desmet

  En wapenindustrie moet blijven draaien... minder verwondingen burgers maakt dit aan kind van 5 wijs

 • Guy Bevers

  De ene stoot na de andere !!!;