Trump hangt vlaggen Witte Huis weer halfstok voor McCain na protest én eert de overleden senator dan tóch

EPA
Amerikaanse senatoren hebben over de partijgrenzen heen een succesvolle oproep aan het Witte Huis gedaan om de Stars and Stripes weer halfstok te hangen ter ere van de overleden John McCain. De vlaggen hingen dit weekend eerst halfstok, maar vandaag werden ze weer volledig gehesen. Het is bekend dat er een vete bestond tussen partijgenoten president Donald Trump en senator John McCain. Trump bond in en liet de vlag van het Witte Huis opnieuw zakken. Bovendien heeft de president uiteindelijk dan toch een eerbetoon geschreven over John McCain.

Zowel Democraat Chuck Schumer als Republikein Mitch McConnell vond dat de vlaggen van alle overheidsgebouwen halfstok moesten blijven hangen ter nagedachtenis van John McCain. Dat had president Trump zaterdagavond ook zo uitgevaardigd na het overlijden van de 81-jarige McCain. Maar vanochtend achtte de president het blijkbaar voldoende eer voor McCain en liet hij de vlaggen weer bovenaan wapperen, ook al bleven die van het Capitool wél halfstok.

EPA

Het Witte Huis zou volgens sommigen zo de normale procedure volgen: voor een congreslid horen de vlaggen enkel de dag van het overlijden zelf en de dag erna naar beneden gehaald te worden. Maar de traditie wil dat voor belangrijke publieke figuren en politici de vlaggen halfstok blijven tot aan hun begrafenis. Zo liet toenmalig president Barack Obama in 2009 voor senator Edward Kennedy de vlaggen vijf dagen halfstok hangen op het Witte Huis. Trump zelf vaardigde eerder al speciale vlaggendecreten uit na de massaschietpartijen in Las Vegas en Parkland (Florida). En na het overlijden van voormalig First Lady Barbara Bush liet hij de vlaggen naar beneden tot aan haar begrafenis. Trump kwam uiteindelijk terug op zijn passen en gaf toe aan het protest van onder meer ook veteranenorganisaties.

John McCain.
Photo News John McCain.

Tegelijk liet de president een statement verspreiden waarin hij respect betuigt aan McCain. "Ondanks onze meningsverschillen over beleid en politiek, respecteer ik de diensten van senator John McCain aan ons land. Ter ere van hem heb ik bevolen om de vlag van de Verenigde Staten halfstok te hangen tot de dag van zijn teraardebestelling", luidt het. 

John McCain wordt zondag begraven. Trump zal niet aanwezig zijn op de plechtigheid. McCain krijgt zijn laatste rustplaats naast zijn goede vriend, admiraal Chuck Larson, op het kerkhof van de U.S. Naval Academy in Annapolis.

Gisteren hing de vlag van het Witte Huis nog halfstok voor senator John McCain (boven), maar vanochtend werd de Stars and Stripes weer gehesen.
REUTERS Gisteren hing de vlag van het Witte Huis nog halfstok voor senator John McCain (boven), maar vanochtend werd de Stars and Stripes weer gehesen.7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Serge Surmont

  Hij respecteerd zijn vrouw niet, hij respecteerd zijn partijgenoten niet. Hij respecteerd gevallen soldaten niet... Deze gevaarlijke narcist is president... Hoe diep kan je vallen...

 • Peter Bonacasa

  Dat de Democraten er op aandrongen om de vlaggen toch halfstok te hangen voor een "tegenstander" geeft aan dat er toch nog een partij is met een beetje moreel besef.

 • Jakke Troost

  emiel wouters, Amerika is toch meer dan zijn president alleen ?

 • Michael Aerts

  Inderdaad emiel wouters. Het ergste was eigenlijk dat Trump hem op de verjaardag van zijn kleine gevraagd had ...

 • Michel Van Limbergen

  De vlaggen hangen halfstok omdat zowel republikeinen als democraten dit eisten. Eens temeer het bewijs dat een brok wrok geen president is!