Trump haalt uit naar May en wil geen contact meer met Britse ambassadeur in VS

Trump in gesprek met May op de G20 in Japan afgelopen maand.
EPA Trump in gesprek met May op de G20 in Japan afgelopen maand.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft op Twitter uitgehaald naar de Britse premier Theresa May vanwege haar aanpak van de brexit. Ook liet hij weten dat zijn administratie geen contacten meer zal onderhouden met de Britse ambassadeur in de Verenigde Staten, die hem “onbekwaam en disfunctioneel” had genoemd. Trump liet ook verstaan dat de volgende Britse regering er goed aan doet de man te vervangen.

"Ik ben altijd erg kritisch geweest over hoe premier May de brexit heeft aangepakt", twittert Trump. "Wat een zooitje heeft zij ervan gemaakt. Ik heb haar verteld hoe ze het moest aanpakken, maar ze besloot haar eigen gang te gaan. Het is goed dat het Verenigd Koninkrijk binnenkort een nieuwe premier heeft."

In een tweede tweet haalt de Amerikaanse president ook nog eens uit naar Nigel Kim Darroch, de Britse ambassadeur in de VS. "Ik ken de Britse ambassadeur niet, maar hij is niet geliefd in de VS. We zullen niets meer met hem te maken hebben.”

“Messengevechten”

Darroch had in politieke memo’s de Amerikaanse president Donald Trump “onbekwaam’’ en “disfunctioneel’’ genoemd. Dat werd gisteren gemeld door de Britse krant The Mail on Sunday. Ook raadde Darroch regeringsleden aan de nieuwsverhalen over de machtsstrijd in het Witte Huis te geloven, hoewel Trump die zelf altijd afdoet als fake news. Daarnaast noemde de ambassadeur conflicten in het Witte Huis “messengevechten”.

Brits minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt, samen met Boris Johnson kandidaat om de nieuwe Britse premier te worden, baalt ervan dat de berichten zijn gelekt. “Hoewel ik het oneens ben met de ambassadeur, moeten onze medewerkers in vertrouwen kunnen zeggen wat ze willen.” Hunt heeft een onderzoek ingesteld om erachter te komen wie de memo’s gelekt heeft.

Lees ook: Trump haalt uit naar Britse ambassadeur die hem “onbekwaam” noemde
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Victor Munster

  De Britse regering heeft ook niet op een correcte manier gereageerd. Ze moest in alle toonaarden ontkend hebben dat hun ambasadeur zoiets geschreven had. Ofwel zou de krant dan hebben moeten afkomen met een kopie van die nota, wat op zijn beurt weer een aanwijzing zou zijn naar wie dit gelekt heeft en waarom. Mijn inschatting; in de aanloop naar een nieuwe regeringsvorming zijn er in Whitehall ook een aantal messengevechten aan de gang voor de "postjes".

 • Vincent De Wolf

  Mensen zever niet. Het schijnt me toe dat U niet goed begrijpt wat diplomatie inhoudt of het besef hebt wat het werk is van diplomaten. Een diplomaat dient in functie van zijn of haar werk over te komen als neutraal tov. alle partijen en aneutraal tov. een te bespreken onderwerp. Het probleem hier is niet de ambassadeur of zelfs Trump maar de gelekte berichten.

 • Lodewijk Verborgt

  De reactie van Trump is weer eens een bewijs dat de Britse ambassadeur gelijk heeft.

 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Fons Casteels, de juiste en gebruikelijke manier is: de VS regering verklaard de Ambassadeur van het VK als "Persona Non Grata" [m.a.w. ze trekt zijn accreditering in] en geeft hem het bevel om het land op zeer korte termijn [bijvoorbeeld binnen 72 uur] te verlaten.

 • Jacques-Philippe Leclerc

  Trump is gewoon de gemiddelde Amerikaan, alleen in super topvorm, eenvoudig, bereid om te vechten en wantrouwend tegenover linksdenkende intellectuelen. Trump zal altijd vechten voor de Amerikaanse bevolking, ongeacht of ze voor hem gekozen hebben of niet. En elke wet moet worden geïnterpreteerd zoals geschreven, ongeacht of je het leuk vind of niet. De Washington DC swamp begint snel leeg te lopen, tot grote verontrusting van elke socialist. O ja, de Deutsche Bank is bijna failliet...