Trump haalt uit naar “links fascisme” en protesten in speech bij Mount Rushmore

President Donald Trump met first lady Melania Trump bij Mount Rushmore.
AP President Donald Trump met first lady Melania Trump bij Mount Rushmore.
President Donald Trump heeft aan de vooravond van de nationale feestdag in de Verenigde Staten een nationalistische toespraak gehouden. Hij verweet links de Amerikaanse geschiedenis "te willen wissen". Trump sprak op een bijeenkomst nabij Mount Rushmore, het monument waarbij vier Amerikaanse presidenten zijn uitgehouwen in de rotsen. De Amerikaanse president beloofde zijn toehoorders dat hij een taskforce gaat oprichten die zich moet bezighouden met het bouwen en herstellen van monumenten voor Amerikaanse helden.

Er was op voorhand heel wat kritiek op het bezoek van Trump aan Mount Rushmore. De vrees bestond dat dit de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in de hand zou werken. Er daagden vrijdag zo'n 7.000 aanhangers op, maar de sociale afstandsregels werden niet gerespecteerd en de meeste mensen droegen geen mondmasker.

Trump had het in zijn toespraak nauwelijks over het virus, maar haalde uit naar “links fascisme”, die volgens hem de Amerikaanse denkbeelden trachten te herschrijven en te wissen. Volgens Trump wordt er tegen Amerikaanse iconen "een genadeloze campagne gevoerd", verwijzend naar de protesten van de jongste weken tegen racisme en politiegeweld. Daarbij hebben de manifestanten het ook vaak op standbeelden van historische figuren gemunt.

President Donald Trump bij Mount Rushmore.
AP President Donald Trump bij Mount Rushmore.

Vuurwerk

Na de speech van de president werd een groot vuurwerk afgestoken en ook daar was al kritiek op gekomen. Jaren geleden brak als gevolg van vuurwerk brand uit in de Black Hills, een beschermd natuurgebied. Sindsdien is vuurwerk er verbannen, tot nu. Het evenement, begeleid door een klank- en lichtspel, duurde maar liefst 20 minuten. 

Er werd vrijdag ook geprotesteerd door inheemse Amerikanen, aan wie het gebied vroeger toebehoorde. Ze blokkeerden de toegangsweg maar werden opgepakt.

EPA10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Mark De vos

  Hoe?! Hij vond zich toch zo knap als de lone ranger. Donaldje toch. Als de beste president ooit mag je dat niet vergeten.

 • Chris Dupont

  Als je de bobo's bezig hoort zou je denken dat er geen scheiding meer is tussen kerk en staat. Ze menen het gelijk aan hun kant te hebben en willen al hun ideeën over wat rechtvaardig, eerlijk of goed is in wetten gieten en andersdenkenden bestraffen.

 • Karl Renier

  in 1980 is het gebied teruggegeven aan de Lacota-Sioux indianen , en 20 km verder is de bouw bezig van Crazy Horse memorial . Een Prachtig gebied met ook de Custer (?) national park en de Badlands

 • Marc Van Looy

  In begin kon je er nog mee lachen, maar dat is snel gestopt. Als dat de norm wordt voor politieke leiders dan hoop ik dat de mensheid snel vergaat!

 • Lucien Switten

  Trump toont dat de overheid de baas is, niet allerlei geweldadige betogers. Precies daarom duwt hij zijn zin door waar zwakkere leiders zouden zwichten. Die achterliggende bedoeling missen bijna alle commentatoren.