Trump haalt uit naar krantenbericht over Amerikaanse cyberactiviteit in Rusland: “Virtuele daad van verraad”

President Donald Trump
AP President Donald Trump
De Amerikaanse president Donald Trump heeft hard uitgehaald naar een artikel in The New York Times over een toename in digitale invallen in het elektrische netwerk van Rusland. Andere functionarissen hebben erkend dat de Verenigde Staten stappen onderneemt om Rusland te verhinderen zich in te mengen in de verkiezingen.

In een reeks tweets had Trump  gezegd dat het artikel onwaar is en een "virtuele daad van verraad". De krant is volgens hem "zo wanhopig voor een verhaal" dat die alles zou drukken "zonder in het minst te denken aan de gevolgen".

Volgens het artikel voeren de VS steeds meer digitale invallen uit in het Russische elektriciteitsnetwerk, om Rusland te waarschuwen geen desinformatiecampagnes te voeren in de Amerikaanse verkiezingen. Ook is het de bedoeling aan te tonen dat de VS bereid zijn om cyberinstrumenten meer agressief te gebruiken. Het artikel citeert anonieme regeringsfunctionarissen, huidige en gewezen. Volgens het stuk is nog niet bericht over de ontplooiing van Amerikaanse computercode in het Russische elektriciteitsnetwerk.

“Enorme inspanningen”

De minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo kreeg vragen over het artikel in interviews. Hij zei dat hij geen commentaar had. De Verenigde Staten onder de regering van Trump hebben volgens hem wel "enorme inspanningen gedaan om te verzekeren dat er geen inmenging is in onze verkiezingen, niet door Rusland of door eender welk land ter wereld".

Volksvertegenwoordiger Adam Schiff zei aan CBS dat er een focus was om Russische inmenging te verhinderen en dat het belangrijk was om een afschrikkingsmiddel te hebben. Wel ondermijnt Trump dat door te zeggen dat de Russische inmenging volgens hem een hoax is.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Victor Munster

  Zij doen het, wij doen het. Het is allemaal onderdeel en een verlengstuk van de internationale diplomatiek die bestaat uit het uittesten van de onderlinge machtsverhoudingen.

 • Lilianne Van Neylen

  Wie gelooft de leugenaar?!

 • Jan Gielen

  Heb zojuist het boek 'Staat van beleg' gelezen van de auteur Michael Wolff'. Hij beschrijft Trump als een maffiabaas voor wie het liegen en bedriegen, het intimideren en bedreigen een tweede natuur is geworden. Werkelijk geen woord van wat Trump zegt of schrijft moet men geloven.

 • jean petermans

  Virtueel is niet echt, dus heeft hij niks gezegd.

 • frans hertens

  wie geloofd de U.S.A nu nog?