Trump haalt uit naar EU: "Vreselijk wat ze ons aandoen. Op handelsvlak zijn ze even erg als China"

REUTERS
Het handelsbeleid van de Europese Unie is "wellicht even erg als dat van China". Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump verklaard in een interview met de conservatieve nieuwszender Fox News.

Trump verdedigde tijdens het interview zijn beslissing om de Amerikaanse handelspartners importheffingen op staal en aluminium te laten betalen. Hij maakte duidelijk waarom ook de EU sinds 1 juni die tarieven moet betalen, hoewel de Europese landen aanvankelijk nog uitstel hadden gekregen.

"De Europese Unie is wellicht even erg als China, alleen is ze kleiner", zo zei Trump. "Het is vreselijk wat ze ons aandoen. Zij sturen hun Mercedes hierheen, maar wij kunnen onze auto's niet naar hen sturen. Ze willen ook onze landbouwproducten niet kopen, want ze beschermen hun boeren." De Europeanen "hadden vorig jaar een handelsoverschot van 151 miljard dollar", vervolgde de president. "En bovendien betalen we een fortuin aan de NAVO om hen te beschermen." 

"We houden allemaal erg veel van de Europese landen", klinkt het nog. "Maar ze behandelen ons erg slecht. Ze zijn zeer onrechtvaardig met ons omgegaan." 

We houden allemaal erg veel van de Europese landen. Maar ze behandelen ons erg slecht

President Trump

Ook kwam de president nog terug op de beslissing van de Amerikaanse motorfietsenbouwer Harley-Davidson om een deel van zijn productie uit de VS te verhuizen, vanwege importheffingen die de EU had ingevoerd. Hij maakte duidelijke dat hij de beslissing van het bedrijf oneerlijk vond. "Ze hebben al begin dit jaar een akkoord gesloten daarover, lang voor ze ooit van het woord 'tarief' hadden gehoord", zegt Trump. 

De president denkt dat vooral de motorfietsbouwer schade zal oplopen door die beslissing. "Ik verzeker dat iedereen die ooit een Harley-Davidson kocht, voor Trump heeft gestemd", zo klinkt het zelfverzekerd. "Ze zijn hier erg ontevreden over."
132 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean West

  Is het normaal dat je minimum 6000 euro aan taksen betaald voor een motorfiets van een bekend Amerikaans merk in België. Meneer Castelein heeft het bij het rechte eind.

 • Karel Tichmann

  dominique castelein snapt het... Geeft die meneer een grote sigaar...

 • Gino Denil

  Trump zal moeten leren aanvaarden dat de rest van de wereld zich ook economisch ontwikkelt en dat met nog geen 5% van de wereldbevolking in de VS dat land stelselmatig aan belang en invloed zal inboeten.

 • Bernaerts Diane

  Karel Tichmann: als Trump écht een IQ van 156 had zou hij er nogal mee "stoefen" en het te pas en te onpas vermelden! Enkel in zijn eigen ogen (en in die van jou blijkbaar) is hij een genie.

 • MICHELINE GEVERS

  Geert Corens :::Hij vergeet dat hijzelf hiermee begonnen is ! Helemaal juist. Ik kan het niet juister en bondiger zeggen ( W.V.B.)