Trump haalt uit naar Amerikaanse inlichtingendiensten: “Misschien moeten jullie terug naar school”

AFP
De Amerikaanse president Donald Trump haalt zwaar uit naar zijn inlichtingendiensten. Die waarschuwden gisteren tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat voor de grootste bedreigingen voor de VS, en spraken de president grondig tegen. Trump formuleerde vandaag zijn antwoord op Twitter, zoals niemand hem dat nadoet: “De inlichtingendiensten zijn extreem passief en naïef”. 

Tijdens de jaarlijkse hoorzitting waarbij de Amerikaanse inlichtingendiensten de belangrijkste gevaren voor de Amerikaanse nationale veiligheid evalueert, waarschuwde de topman Dan Coats voor de relatie met Noord-Korea. Zo geloven de inlichtingendiensten niet dat het land het kernwapenprogramma zal stopzetten, al beweert Trump het tegendeel.

“De relatie tussen Noord-Korea en de VS is beter dan ooit”, zo schrijft hij in een van zijn Twitterberichten. Meer nog: de Amerikaanse president kijkt al uit naar zijn volgende ontmoeting met Kim Jong-un.

Niet Syrië maar Iran is gevaarlijk 

Daarnaast werd de Amerikaanse terugtrekking uit Syrië uitvoerig besproken. Dat zou volgens de inlichtingendienst geen slimme keuze zijn. Tenslotte blijft Syrië een gevaarlijk gebied. “Een gebied waar duizenden strijders van Islamitische Staat (IS) zich momenteel ophouden, net zoals er zich strijders in Irak verschuilen”, meent Dan Coats. 

Toch beweert president Trump in zijn Twitterberichten nogmaals dat vooral Iran gevaarlijk is. “Toen ik president werd, veroorzaakte Iran problemen in het Midden-Oosten maar ook ver daarbuiten”, aldus Trump in zijn bericht. En wat Syrië betreft, geeft de president zichzelf graag een schouderklopje: “Toen ik president werd, was IS nog oncontroleerbaar in Syrië. Sindsdien hebben we een ongelooflijk grote vooruitgang geboekt, vooral de laatste vijf weken. Het kalifaat zal binnenkort verwoest zijn." 

Rusland en China

En ook de verbeterde relatie tussen Rusland en China wordt aangehaald. Door hun gemeenschappelijke concurrent (Amerika) zouden Rusland en China “beter dan ooit op elkaar afgestemd zijn sinds midden jaren 50”.

Alle credits voor Trump

Trump is duidelijk van slag. Zo zegt hij dat de inlichtingendiensten “extreem passief en naïef” lijken te zijn in verband met de gevaren van Iran. “Misschien moeten ze opnieuw naar school gaan.” Intussen looft hij het huidige Amerikaanse veiligheidsbeleid, waar hijzelf natuurlijk alle credits voor opeist. 

“Intellectueel bankroet’

Vroeger hoofd van de CIA John Brennan wrijft, eveneens in een tweet, de president aan zelf een gevaar voor de nationale veiligheid van het land te zijn.

 “Uw weigering om de unanieme inschatting van de Amerikaanse inlichtingendienst omtrent Iran, Noord-Korea, IS, Rusland en dergelijke te aanvaarden, toont eens te meer de omvang van uw intellectueel bankroet aan”, twitterde John Brennan later op de dag. “Alle Amerikanen, vooral de leden van het Congres, moeten het gevaar inzien dat u voor onze nationale veiligheid vormt.”
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • John Ulmer

  Franky Piuystjens: ook geen enkele van de jonge klimaatbetogers kan nog degelijk schrijven. Just saying....

 • Erik Neyt

  Hoelang zullen de partijgenoten van Trump dit nog laten verdergaan,de man is veruit gevaarlijk,trekt zich niets aan van zijn eigen diensten en raadgevers,en wil uitsluitend zijn eigen goesting doen,dit kan niet blijven duren,en ik voorspel een muiterij in de Rep. partij op een bepaald moment .

 • Diane Bernaerts

  Inmiddels hebben ze toch argumenten genoeg om die zot af te zetten wegens onbekwaamheid! Dan hoeft impeachment zelfs niet.

 • Franky Puystjens

  Toch ook een beetje grappig: de man die schrijft dat ànderen "terug naar school zouden moeten" ...kent blijkbaar het verschil niet tussen "their" en "there"!? Niveau lagere school, nochtans...!

 • Maya Debie

  Edmond Dantès. En nu hetzelfde proberen te plaatsen in een krant die zijne oranje hoogheid onder ogen krijgt.Kwestie dat hij eens met de neus op de feiten gedrukt wordt door een verstandige Europeaan ipv al die gatlikkers rond hem.