Trump haalt opnieuw hard uit naar China: “Het doet nooit wat het zegt”

Amerikaans president Trump
REUTERS Amerikaans president Trump
De Amerikaanse president Donald Trump heeft op Twitter opnieuw hard uitgehaald naar China. Hij verwijt China de voorwaarden van de handelsonderhandelingen niet na te leven, op het moment dat de gesprekken tussen de landen hervat worden in Shanghai.

“Mijn team onderhandelt momenteel met hen, maar zij (de Chinezen) wijzigen de deal uiteindelijk steeds in hun voordeel", tweette Trump.

 "China doet het heel slecht, zijn slechtste jaar in 27 (jaar). Het werd verondersteld om nu onze landbouwproducten te beginnen aankopen - geen tekens dat ze dit doen. Dat is het probleem met China, het doet nooit wat het zegt."

 Volgens de Amerikaanse president wil China tijd winnen met het oog op de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020, in de hoop dat Trump daarbij verliest. Maar, zo dreigt Trump, China zal als hij wint bij de verkiezingen "een veel zwaardere overeenkomst krijgen dan nu... of zelfs helemaal geen".
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ivan de ridder

  Wim Goossens, akkoord, maar als China US staatspapier van de hand doet, schieten ze tegelijkertijd in eigen voet. Idem wat verdere munt-devaluatie en grondstoffen betreft. Op verschillende vlakken zijn US en China aan elkaar overgeleverd. De impasse is gewoonweg te groot om een andere weg dan een deal te zoeken. Het beste wat China kan doen, is mikken op Trump's achterban (landbouw) en betere akkoorden sluiten met de rest van de wereld.

 • Edmond Dantès

  Heeft China last van de opgelegde sancties? Natuurlijk wel, maar zoals één bromvlieg in een grote sporthal, het zorgt er enkel voor dat de economische groei een beetje afremt. Trump moet van verkiezing naar verkiezing telkens opnieuw bewijzen dat hij het juiste handelsbeleid voert en ruziemaken met de halve wereldbol en de grootste bedrijven helpt niet echt om de Amerikaanse handelsbalans in evenwicht te krijgen. Ook het dagelijkse pakketje leugens is niet de ideale communicatiestrategie.

 • Franky Puystjens

  China doet nooit wat het zegt!" ...zegt een Amerikaanse President die onlangs nog éénzijdig en zonder geldige reden de uiterst belangrijke nucleaire deal met Iran (Joint Comprehensive Plan of Action) in de vuilbak smeet; die tijdens z'n kiescampagne uitdrukkelijk verklaarde z'n belastingaangiftes te zullen vrijgeven, maar sindsdien botweg weigert; die grote infrastructuurwerken aankondigde, waar echter nog niéts van plaats vond, etc...

 • wim Goossens

  @ Mike Bemelmans :waarom moeten we China Boycotten ??? Omdat ze ze uwe grote verlicht leider Trump durven tegenspreken ??? China heeft de sleutel (zijnde schuldpapieren van vele landen) in handen om vele landen waaronder zeker de USA te doen struikelen . Maar dat verhaal is hoogstwaarschijnlijk te ingewikkeld voor Trum pen zijn volgelingen ....

 • ivan de ridder

  Na zoveel onderhandelingsgesprekken heeft hij nog steeds niet door hoe de Chinezen opereren. 'Deal and renegotiate', dat is in alles hun werkwijze. Ook al vertrouw ik daarna voor geen haar dat ze zich aan een overeenkomst zullen houden. Je kunt in deze kwestie gewoon geen oplossing verwachten, echter Trump heeft ZO HARD een 'win' nodig en zal uiteindelijk een halfslachtige oplossing als de deal van de eeuw bestempelen. Het zal hem worst wezen, alles voor de show.