Trump haalt op Twitter hard uit naar bondgenoten: "We kunnen onze vrienden niet langer laten profiteren"

AP
President Donald Trump heeft in een reeks tweets uitgehaald naar bondgenoten van de Verenigde Staten. Trump had het vooral over de geschillen over handelsakkoorden en de militaire uitgaven. De president zei dat de Verenigde Staten "bijna de volledige kost van de NAVO" betalen om landen te helpen beschermen die "ons op vlak van handel in de zak zetten". 

"Eerlijke handel moet nu dwaze handel genoemd worden als het niet wederzijds is", aldus Trump. Hij haalde uit naar de Canadese douanerechten op de import van Amerikaanse melk. "Waarom moet ik als president van de Verenigde Staten landen toelaten gigantische handelsoverschoten te boeken, zoals ze decennialang hebben gedaan, terwijl onze landbouwers, werkers en belastingbetalers zo'n grote en oneerlijke prijs moeten betalen? Niet eerlijk voor het Amerikaanse volk", klonk het in een volgende tweet.

Trump eist al langer dat de verschillende lidstaten binnen de NAVO een groter deel van de lasten op zich nemen. "Voeg daar nog het feit aan toe dat de VS bijna de volledige kost betalen van de NAVO - die vele van dezelfde landen beschermt die ons op vlak van handel in de zak zetten", aldus de president. Hij stelt dat de Europese Unie veel meer moet bijdragen voor defensie.

"Duitsland betaalt 1 procent (net) van het bbp aan de NAVO, terwijl wij 4 procent betalen van een véél groter bbp. Vindt iemand dit normaal? We beschermen Europa (wat goed is) aan een groot financieel verlies, en worden dan oneerlijk aangepakt op vlak van handel. Verandering is op til", kondigde hij nog aan. 

"Sorry, we kunnen onze vrienden, of onze vijanden, niet langer commercieel laten profiteren van ons. We moeten de Amerikaanse werknemer eerst plaatsen!"

Op de NAVO-top van Wales in 2014 zijn de lidstaten overeengekomen om de defensie-uitgaven tegen 2024 op te trekken tot 2 procent van het bbp. Tijdens een toespraak aan het nieuwe NAVO-hoofdkwartier in Brussel, in mei vorig jaar, had Trump nog kritiek op bondgenoten die niet genoeg uitgeven aan defensie. 
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ANN LIMBOS

  Hij mag zijn Amerikaanse rommel houden.

 • Eric Deleu

  Het zich houden aan zijn beloften is onwaarschijnlijk. Hij is ongetwijfeld één van de beste presidenten die de VS ooit gehad heeft en dit alles ten bate van de gewone, kleine man in Amerika. Proficiat mijnheer de President.

 • Karel Dierckx

  De gemiddelde Amerikaanse melkveehouder haalt tot driekwart van zijn inkomen uit overheidssteun. Een Canadees krijgt veel en veel minder, en kan dus niet concurreren met zijn Amerikaanse collega's zonder een ander marktregulerend mechanisme. Daar komen die hoge heffingen vandaan. Als Trump wil dat het eerlijk gespeeld wordt moet hij het hele plaatje bekijken.

 • Raymond DEDEREN

  Mijnheer trump sinds u aan de macht bent is de vs onze vriend niet meer.

 • Rob Hoek

  Ik hoor nu niemand piepen maar Trump heeft gelijk en speelt nog veel meer. Zuiver producten van Amerika naar Canada 270 procent en van Canada naar Amerika 0 procent dat kan je voorstellen dat Trump gelijk heeft. Het is toch bizar wat Duitsland flikt met hun 1 procent wat al langer dan 2 procent moeten zijn. Natuurlijk is Trump woest dat zou ik ook zijn.