Trump haalt fel uit naar ex-medewerkster die ontslaggesprek opnam: "Ze is kwaadaardig, dom en zal nooit iets bereiken"

Opname doet vragen rijzen over veiligheid binnen Witte Huis

Omarosa Manigault Newman
REUTERS Omarosa Manigault Newman
De Amerikaanse president Donald Trump heeft hard uitgehaald naar Omarosa Manigault Newman, de voormalige medewerkster die gisteren haar ontslaggesprek met Witte Huis-stafchef John Kelly openbaar maakte. Het gesprek werd gevoerd in een geheime kamer in de presidentswoning waar gsm's strikt verboden zijn. Dat Omarosa het gesprek kon opnemen, doet ernstige vragen rijzen over de veiligheid binnen het Witte Huis. Trump noemt Omarosa in een reactie op Twitter "geschift". "Ze is iemand die nooit iets heeft bereikt en dat ook nooit zal kunnen. Ze is kwaadaardig, maar ook dom."

Omarosa, die momenteel in de media haar boek 'Unhinged' over haar tijd in het Witte Huis promoot,  liet het gesprek horen tijdens een interview op de Amerikaanse zender NBC. 

Iedereen kon meeluisteren naar hoe stafchef John Kelly de medewerkster met de volgende omineuze woorden de laan uitstuurde: "Ik denk dat het belangrijk is te begrijpen dat we, op voorwaarde dat we als goede vrienden uit mekaar gaan, allemaal naar je tijd hier in het Witte Huis kunnen terugkijken als een jaar waarin je de natie hebt gediend", liet Kelly verstaan. "In dat geval kan je zonder toekomstige reputatieschade vertrekken."

De opname deed al snel vragen rijzen over hoe ze dat gesprek had kunnen opnemen: het vond immers plaats in de Situation Room in het Witte Huis, een zwaar beveiligde kamer die bedoeld is voor top secret gesprekken en waar gsm's of andere elektronische toestellen niet toegelaten zijn. 

(lees verder onder foto)

Foto van de 'Situation Room'.
AP Foto van de 'Situation Room'.

Staatsveiligheid

"Ik ben iemand die behoorlijk wat tijd in de Situation Room heeft doorgebracht en ik kan niet genoeg benadrukken hoe ontzettend gestoord dit is", twitterde Ilan Goldenberg, een Midden-Oostendeskundige die werkte op het ministerie van Buitenlandse Zaken onder de vorige president Barack Obama. 

David Frum, journalist voor The Atlantic, wijst erop dat het makkelijk is om een telefoon te hacken en dat dus niet enkel zij, maar iedereen en dus ook criminele organisaties kunnen hebben meegeluisterd.

Velen vroegen zich af waarom het zo makkelijk was een gsm binnen te smokkelen. Ned Price, een voormalige CIA-medewerker en eveneens ex-medewerker onder Obama, schrijft op Twitter dat het helemaal niet moeilijk is om een gsm de kamer binnen te krijgen, maar dat er van de medewerkers in het Witte Huis gewoon wordt verwacht dat ze dat niet doen. Hij keurt de arbeidsethos van Omarosa ten strengste af.

"Het systeem is gebaseerd op vertrouwen. Deze mensen zouden de beste ambtenaren moeten zijn die we hebben. Het Witte Huis is niet gemaakt voor de Omarosa's in de wereld. Droeve zaak dat we met hen moeten leven", schrijft hij. 

Daarnaast vraagt Price zich af waarom het gesprek in deze kamer moest gevoerd worden en niet gewoon in Kelly's bureau. De Situation Room is voorbehouden voor belangrijke geheime zaken. 

Boek

Morgen komt Omarosa's boek uit dat al voor heel wat commotie heeft gezorgd. Het is getiteld 'Unhinged: An Insider’s Account of the Trump White House (‘Losgelagen. Het verhaal van Trumps Witte Huis door een insider’).

In haar boek stelt Manigault Newman vragen over Trump zijn geestelijke toestand en portretteert ze hem als iemand die zijn impulsen niet kan beheersen, zo meldt ‘The Washington Post’. Ze schrijft ook dat het Witte Huis haar 15.000 dollar per maand aanbood als ze haar mond zou houden, aldus nog de Amerikaanse krant, die al stukken van het boek kon inkijken. 

Verleden

Het boek wordt omschreven als “explosief” en “opzienbarend” en vertelt over de relatie van de auteur met de president, die begon toen ze meedeed aan een reality televisie-programma 15 jaar geleden. Ze werd assistente van president Trump en leidde zijn communicatie en pr-afdeling, meldt uitgeverij Amazon. In december werd ze ontslagen, daarmee kwam hun relatie tot een definitief einde.

Toen de woordvoerster van het Witte Huis Sarah Sanders vragen kreeg over het boek, liet ze een persbericht verspreiden waarin staat dat Manigault Newman ervoor gekozen heeft “om al het goede dat de president onderneemt om Amerika veilig en welvarend te maken, te verzwijgen” en dat “het boek volstaat met leugens en onjuiste beschuldigingen”. Ze voegde eraan toe dat het droevig is dat de media de valse beweringen van een misnoegde vroegere medewerkster van het Witte Huis serieus neemt, terwijl het duidelijk is dat die daar alleen maar profijt uit wil halen.

Trump: "Loser"

Trump heeft de ontslagen vrouw op Twitter intussen "geschift" genoemd. "Ze is iemand die nooit iets heeft bereikt en dat ook nooit zal kunnen. Ze is kwaadaardig, maar ook dom." Volgens de president werd Omarosa de laan uitgestuurd, nadat stafchef John Kelly had geklaagd dat ze alleen maar voor problemen zorgde en "een loser" was. Ze was volgens Trump onvriendelijk in de omgang en miste afspraken voor haar werk.
53 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • mike dierickx

  De genen die hier roepen dat ze enkel bij trump blijft boor het geld zijn verschrikkelijk naief. De dag dat ze hem verlaat zullen die amerikaanse media met scheepsladingen aan geld over elkaar struikelen om toch maar haar verhaal ye mogen brengen. Haar broodje is gebakken,met of zonder trump.

 • Diane Bernaerts

  Tja, als Trump haar niét aanklaagt, weten we ineens dat het wààr is wat ze zegt, hé! Hij ging ook de auteur van "Fire and Fury" aanklagen..... maar heeft het nooit gedaan!

 • Leo Verbeek

  te gek voor woorden. Eens zien of Trumpke haar zal aanklagen voor weet-ik-wat als het boek verschenen is.

 • Jan Pauwels

  @Robin : Trump doet niets anders dan ingrijpen. En... het resultaat al gezien? Bedroevend, ik vraag me dan ook af wie hier dom is?

 • Peter Thys

  Trump is daarentegen het levende bewijs dat als je heel dom,dat je toch heel ver komen kunt