Trump haalt bijzonder hard uit naar Turken: “Zullen hen economisch vernietigen als ze Koerden aanvallen”

Ankara niet onder indruk van Trumps dreigementen

De Amerikaanse president Donald Trump, en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Turkije beschouwt behalve de PKK ook de Syrisch-Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) als een terreurorganisatie. Washington werkt in de strijd tegen IS samen met de YPG.
AP De Amerikaanse president Donald Trump, en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Turkije beschouwt behalve de PKK ook de Syrisch-Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) als een terreurorganisatie. Washington werkt in de strijd tegen IS samen met de YPG.
De president van de Verenigde Staten, Donald Trump, heeft Turkije gewaarschuwd dat het “economisch vernietigd” zal worden als het land de Koerdische troepen in het noorden van Syrië aanvalt. Dat schreef Trump gisterenavond op Twitter. Ankara toont zich niet onder indruk van Trumps dreigementen. Trump en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan spraken deze avond in een telefoongesprek over de inrichting van een “veiligheidszone, gezuiverd van terrorisme” in het noorden van Syrië.

We starten met de terugtrekking uit Syrië, wat al lang had moeten gebeuren, aldus Trump. Hij voegde er wel aan toe dat de VS het resterende IS-territorium hard zullen blijven aanvallen. “Zullen Turkije economisch vernietigen als ze de Koerden aanvallen.” 

"Tegelijkertijd wil ik ook niet dat de Koerden Turkije provoceren", voegde hij er in een ander bericht aan toe. Trump sprak daarnaast van een veiligheidszone van 32 kilometer, maar weidde daar niet verder over uit.

De Koerden, die bondgenoot zijn van de VS in het noorden van Syrië, vrezen na de terugtrekking van Amerikaanse soldaten uit het land voor een aanval van Turkije. Ankara beschouwt de Koerdische YPG-milities als terroristen en de verlengde arm van de in Turkije verboden Koerdische arbeiderspartij PKK. President Recep Tayyip Erdogan verklaarde vorige week dat hij snel de stap zal zetten "om deze terreurorganisatie op Syrische bodem te neutraliseren".

“Turkije strijdt tegen terroristen, niet tegen Koerden”

Turkije is niet onder de indruk van de recente dreigementen van de Amerikaanse president Donald Trump. Via Twitter had Trump de Turken gewaarschuwd voor een “economische vernietiging” als ze de Koerdische troepen in het noorden van Syrië zouden aanvallen. “Strategische partners spreken niet met elkaar via de sociale media”, reageerde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu tijdens een persconferentie. Eerder had Erdogans woordvoerder Ibrahim Kalin, weliswaar via Twitter, laten weten dat Turkije verwacht dat Trump “ons strategisch partnerschap zal naleven en niet wil dat het overschaduwd wordt door terroristische propaganda”.

“Het is een fatale fout de Syrische Koerden gelijk te stellen met de PKK - die op de Amerikaanse terrorismelijst staat - en zijn Syrische tak PYD/YPG”, aldus regeringswoordvoerder Ibrahim Kalin. “Terroristen kunnen niet jullie partners en bondgenoten zijn. Turkije strijdt tegen terroristen, niet tegen Koerden. We zullen de Koerden en andere Syriërs beschermen tegen elke terreurdreiging.” 

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo liet eerder al weten dat Washington voor zijn terugtocht uit Syrië zeker wil zijn dat “de Turken de Koerden niet afslachten”. Vorige week was Trumps veiligheidsadviseur John Bolton in Turkije, maar dat bezoek kon de onenigheid tussen de twee NAVO-lidstaten niet uitklaren.
77 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tarik Akan

  @Marc Camp: stel voor dat je dringend een beetje opzoekwerk doet ivm defentie en militaire industrie (TR). Je stelling bevestigt de fouten die ook vele anderen maken: jullie denken dat Aladdin van Disney zich in TR afspeelt waar men ruilhandelt in vee. En dat het TR van vandaag nog steeds de buigzame TR van de jaren '80-'90 is. Voor mij is dit enkel een bevestiging: omhooggevallen dwazen onderschatten altijd de tegenpartij en kloppen zichzelf op de borst net voor hun ondergang.

 • Marc Camp

  @Tarik Akan, in 1939 was er ook ene met dergelijk hoogheidswaanzin. Zolang Turkije zijn eigen wapens niet kan maken zal het afhankelijk blijven van zijn slaven in eht buitenland. Slaven die dan victorie kraaien terwijl ze slaafs hun dictator blijven volgen en geloven. Een evenbeeld terug te vinden in 1933.

 • Samet Filiz

  Erdogan is een strateeg een visionair, jullie zullen nog raar opkijken... Hij heeft wilde plannen en hij zal die waarmaken.

 • Herwig Michiels

  De periode Erdogan blijkt stilaan op zijn einde te lopen. Trouwens, de Koerden zijn de autochtone bewoners van Zuid - Turkije en met de inval van de Osmanen was hun trieste lot bezegeld, zo ook o.a. dat van Armenië.

 • Roger Geens

  Eindelijk eens een duidelijke en gezonde mening ,liever echter zou ik willen meemaken dat men Koerden en Turken samen aan tafel brengt om een mogelijke oplossing te vinden .De Armeniërs waren begin vorige eeuw slachtoffer van de Turken met 1 miljoen dodelijke slachtoffers .