Trump: "Grote kans dat ontmoeting met Kim Jong-un wordt uitgesteld"

AP
De Amerikaanse president Donald Trump twijfelt of de langverwachte ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in Singapore volgende maand wel doorgaat. "Het kan zijn dat het niet op 12 juni lukt. Als het niet gebeurt, zal het misschien later gebeuren'', verklaarde hij.

Trump uitte zijn twijfel tijdens een ontmoeting met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in in het Witte Huis. Noord-Korea zaaide eerder twijfel over het doorgaan van de top door een overleg vorige week met de zuiderburen plotseling af te zeggen. De reden daarvoor zouden gezamenlijke militairen oefeningen zijn van de VS en Zuid-Korea.

Volgens Zuid-Koreaanse media deed Moon aan Trump uit de doeken wat de Amerikaanse president wel en niet van Kim Jong-un mag verwachten. 

Moon verklaarde dat hij er op vertrouwt dat Trump er een succesvolle top van zal maken en dat de oorlog tussen beide Korea's tot een einde komt. Hij voegde daaraan toe dat "het lot en de toekomst" van het Koreaanse schiereiland daarvan afhangt.

Ondanks zijn suggestie dat de top mogelijk uitstel oploopt, zei Trump volgens het ABC News ook dat de coördinatie rond de ontmoeting "blijft doorgaan" en dat Kim "extreem blij zal zijn in het geval zij in staat zijn een bevredigend akkoord te vinden om het Koreaanse schiereiland vrij te maken van kernwapens". 

"Ik kan de veiligheid van Kim garanderen. Hij zal veilig zijn. Hij zal blij zijn, zijn land zal rijk zijn", aldus Trump, geciteerd door de conservatieve zender Fox News.

Opnieuw weigerde het Amerikaanse staatshoofd te zeggen of hij al rechtstreeks met de Noord-Koreaanse leider heeft gesproken.

Vorige week kwamen er uit Pyongyang verklaringen waaruit bleek dat de top mogelijk op losse schroeven staat.
30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bernaerts Diane

  Trump doet het gewoon in zijn broek omdat hij weet dat een mislukking een complete afgang zal zijn! Wedden dat hij alles nog afblaast, en dan de schuld op Kim steekt? Volgens mij is Trump nooit in ernst van plan geweest om die ontmoeting te laten doorgaan. In elk geval mag hij die Nobelprijs vergeten!

 • Thomas Anderson

  Die komt er nooit die oranje vet kuif is er gewoon niet bekwaam voor!

 • filips bossuyt

  Een liliput land dat constant de westerse wereld uitdaagt ? Dat Trump die spielerei beu is, kan ik zeer goed inkomen. Obama was de blabla man en nooit de vuist op tafel.

 • Didier BRIGLIA

  trump denkt iedereen te mogen dirrigeren hopelijk loopt het eens verkeerd af.Deze trump is de grootste bedrijging in de wereld!!!!!!

 • Peter Bonacasa

  Zichzelf belachelijk maken is fantastisch werk, Ben? Daar is inderdaad geen enkele andere president met glans in geslaagd. Stroop smeren bij Trump en je krijgt alles gedaan van mijnheer Noble Peace Prize... en natuurlijk zijn er weer mensen die er met de ogen open intrappen.