Trump: "Groot-Brittannië is beter af buiten EU"

afp
Donald Trump denkt dat Groot-Brittannië beter af is buiten de Europese Unie. Dat zei de Republikeinse presidentskandidaat gisteravond in een interview met Fox News.

"Persoonlijk zou ik zeggen dat ze beter af zijn zonder, maar dat zeg ik niet als een aanbeveling, het is slechts mijn gevoel", aldus Trump, die verder benadrukte dat de Britten zelf de keuze moeten maken. Drie dagen eerder had hij nog tegen de Daily Mail gezegd dat hij zich niet zou mengen in de discussie over Brexit. Hij bekritiseerde toen de Amerikaanse president Barack Obama die wel een standpunt innam in de Britse kwestie.

In zijn eerste interview sinds hij de genomineerde is voor de Republikeinen liet Trump zijn licht schijnen over tal van buitenlandse onderwerpen. Hij vertelde interviewer Bret Baier dat de Amerikaanse inval in Irak misschien wel de slechtste beslissing is geweest in de geschiedenis van de Verenigde Staten.  Migratie noemde hij "iets vreselijks" voor Europa, en schaarde hij onder een van de 'vele dingen die er door de EU zijn doorgedrukt'.

Obama pleitte onlangs nog voor het behoud van het Britse lidmaatschap van de EU. Zijn bezoek van april aan het land had vooral tot doel die boodschap aan de Britten over te brengen. Groot-Brittannië stemt op 23 juni over de vraag of het land de Europese Unie zal verlaten.

Archieffoto uit 2006 van Donald Trump in het Britse St Andrews.
epa Archieffoto uit 2006 van Donald Trump in het Britse St Andrews.
De Amerikaanse president Barack Obama op bezoek bij de Britse premier David Cameron.
afp De Amerikaanse president Barack Obama op bezoek bij de Britse premier David Cameron.