Trump: “Greta Thunberg moet zich op andere landen dan de VS concentreren”

De Amerikaanse president Donald Trump tijdens de persconferentie in Davos vandaag.
REUTERS De Amerikaanse president Donald Trump tijdens de persconferentie in Davos vandaag.
De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg moet zich in plaats van op de Verenigde Staten op andere landen concentreren “die echt wel het milieu vervuilen”. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump vandaag op het World Economic Forum (WEF) in het Zwitserse Davos gezegd.

"De VS zijn zuiver en schoon”, zo zei het Amerikaanse staatshoofd op een persconferentie. “Ik denk dat Greta rond die andere meer vervuilende landen moet beginnen werken.” Er is een ander continent "waar rook opstijgt", aldus Trump, zonder Azië, China of India te noemen. 

Op de vraag of er een "klimaathoax" is, antwoordde de bewoner van het Witte Huis: "Sommige aspecten zijn het.”

“Onheilsprofeten”

Gisteren haalde Trump op het WEF uit naar “de onheilsprofeten” die in klimaatveranderingen de ondergang van leven op aarde zien. “We moeten die eeuwige onheilsprofeten met hun voorspellingen over de apocalyps afwijzen.”

Onder zijn gehoor was ook de beroemde klimaatactiviste Greta Thunberg. De 17-jarige had kort tevoren in Davos geklaagd dat er nog vrijwel niets is gedaan om de opwarming van de aarde te stoppen. Na de speech van Trump zei ze - verwijzend naar haar uitspraken vorig jaar in Davos - “ons huis staat nog steeds in brand”. “Jullie passiviteit voedt de vlammen.”

Time

Trump vertelde vandaag ook nog dat hij graag de Zweedse had ontmoet in Davos. "Ze heeft me bij Time Magazine verslagen", zei hij. Het magazine verkoos de klimaatactiviste tot "persoon van het jaar 2019".  Trump vond dat duidelijk maar niets. Hij noemde de keuze van Time eerder  “belachelijk” en raadde Thunberg aan om aan woedebeheersing te doen.

Greta Thunberg bij haar vertrek na de speech van Trump gisteren.
AP Greta Thunberg bij haar vertrek na de speech van Trump gisteren.18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Martin

  Is dan toch al gestopt met helemaal te ontkennen.

 • piet devlieger

  Groot gelijk. Dat al die klimaatactivisten eerst eens gaan van hun oren maken in Azië, China of India. En laat hen vooral eens het verschil eens leren tussen milieu en klimaat. En zo'n uitspraken van 'ons huis staat in brand' ... Er staat helemaal niets in brand en er zal ook niets in brand staan. Als die slogans kunnen en zijn reeds wetenschappelijk weerlegd. Maar er valt natuurlijk veel geld te verdienen met die klimaathysterie.

 • Gilbert Vermeersch

  Met die andere grote vervuilers aan te wijzen heeft hij toch wel gescoord.

 • DIRK RASSCHAERT

  Natuurlijk, dan kan hij zijn gang gaan .

 • Luc Snykers

  Ik begrijp niet dat een genie zoals Dhr.Trump aandacht schenk aan Thunberg.