Trump genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede door Noorse politici

AP
Twee Noorse politici hebben Donald Trump genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede 2019. Christian Tybring-Gjedde en Per-Willy Amundsen van de regerende conservatieve Vooruitgangspartij hebben de Amerikaanse president voorgedragen wegens zijn inspanningen voor het verwijderen van kernwapens op het Koreaanse schiereiland, zo meldt de Noorse omroep NRK.

Elk jaar worden honderden mensen en organisaties genomineerd voor de prestigieuze prijs. Een hele rits politici, professoren, vorige winnaars en huidige en vroegere leden van het Noorse Nobelcomité kunnen iemand voordragen. 

Het is niet de eerste keer dat Trump wordt genomineerd. Ook de voorbije twee jaar werd zijn naam al op de lijst gezet. Over zijn nominatie voor de prijs van dit jaar is wel twijfel gerezen. In februari zei een secretaris van het Nobelcomité dat er redenen zijn om te geloven dat het om een valse nominatie ging. Er volgde een klacht bij de politie.

"Man van de vrede"

De nominatie van de Noorse politici is voor de prijs van volgend jaar, want de deadline voor die van dit jaar was al verstreken. "President Trump heeft met zijn onconventionele stijl bijgedragen tot een doorbraak in de relatie met Noord-Korea", zeggen ze. De Noren beseffen dat er nog veel werk op de plank ligt, maar "de Nobelprijs uitreiken aan de president, kan dat jonge en fragiele proces ondersteunen". Ze noemen Trump "een man van de vrede".

Ruim een maand voor de top van Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un in Singapore hadden Amerikaanse partijgenoten van Trump overigens al een brief geschreven naar het Nobelcomité omdat ze toen al vonden dat Trump volgend de prestigieuze prijs zou moeten krijgen voor zijn inspanningen rond Noord-Korea. 
39 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hendrik Patyn

  Dit zal een zure appel zijn voor mensen die Trump zien als een lompe ruzie stoker. Maar hij heeft het toch voor mekaar gekregen, net als zijn presidentschap, hij ging nooit president worden.......

 • Bernaerts Diane

  Hij zal hem niet krijgen, maar mocht dat wel zo zijn, kan hij zich enkel maar scharen in de lange rij van onverdiende winnaars: Chamberlain, Kissinger, Begin en Sadat, Moeder Teresa, Peres en Rabin, enz. (en ja, waarschijnlijk ook Obama, die de prijs veel te vroeg heeft gekregen)

 • MICHELINE GEVERS

  De Noren zijn het "Noorden kwijt"

 • Daniel Patteet

  Trump een Nobelprijs voor vrede geven is echt ronduit belachelijk en zelfs abnormaal want wat heeft die nu gedaan?Hij heeft welgeteld 1 gesprekje gehad met Kim van Noord-Korea..Het is een racistische narcistische persoonlijkheid die enkel erop uit is om grof geld te verdienen overal.Hij neemt niet eens het klimaat serieus maar staan dat hij zich bekommert om t welzijn van anderen..wat een bullshit allemaal..

 • guido Bervoets

  Kim Jong-un heeft de eerste stappen gezet naar vrede in Korea. Hij is met Noord-Korea aanwezig geweest op de Olympische Spelen in Zuid-Korea, hij heeft afspraken gemaakt met de president van Zuid-Korea en heeft symbolisch de grens overgestoken, hij heeft de hand uitgestoken naar de VS en beloofd zijn kernwapens af te geven - als er dan toch iemand van de twee de Nobelprijs van de vrede moet krijgen moet het wel Kim Jong-un zijn en niet Trump.