Trump en Xi zien na lang gesprek voorlopig af van nieuwe invoerheffingen

De Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping tijdens bilateraal overleg op de G20-top in Buenos Aires.
AP De Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping tijdens bilateraal overleg op de G20-top in Buenos Aires.
De Chinese president Xi Jinping en zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump hebben zaterdagavond in Buenos Aires afgesproken om voorlopig geen nieuwe invoerheffingen in te voeren. De regeringsleiders kwamen op de G20-top in de Argentijnse hoofdstad overeen een rustpauze van 90 dagen in te lassen. In die periode willen zij de handelsbesprekingen hervatten. Dat meldden Chinese staatsmedia en het nieuws wordt bevestigd door het Witte Huis. 

Een woordvoerder van het Witte Huis bevestigde berichten in Chinese media dat de VS voorlopig afziet van een voor 1 januari geplande tariefverhoging. Trump wilde de invoerheffingen op in totaal 200 miljard dollar (176 miljard euro) aan Chinese goederen verhogen van 10 procent naar 25 procent. China heeft volgens de woordvoerder in ruil ingestemd om een “zeer substantiële” hoeveelheid Amerikaanse producten af te nemen, waaronder agrarische en industriële producten en energie.

Bereiken beide landen niet binnen negentig dagen een akkoord over onder meer intellectueel eigendom, landbouw, cyberdiefstal en handelsbelemmeringen, dan gaat de voorgenomen Amerikaanse tariefverhoging als nog in.

De ontmoeting tussen Xi en Trump duurde bijna 2,5 uur, wat langer was dan gepland. De economisch adviseur van Trump, Larry Kudlow, zei dat de ontmoeting “zeer goed” was verlopen. Volgens de South China Morning Post trakteerden delegatieleden na afloop de beide presidenten op een staande ovatie.

Verantwoordelijkheid

Xi zei zaterdagavond bij de start van het diner dat beide landen omwille van hun belang een verantwoordelijkheid dragen voor vrede en welvaart in de wereld. Daarvoor moeten we samenwerken, klonk het.

De Chinese president prees in de marge ook de zaterdag overleden president Bush "wegens zijn belangrijke bijdrage aan de Amerikaans-Chinese relaties".

AP
AP
AFP10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Edmond Dantès

  Was het Trump niet die beweerde dat hij de handelsoorlog op één been zou winnen? Dalende beurs, krimpende economie, gigantisch tekort op de begroting. Dus nu braafjes en beleefd aan China vragen of er misschien nog eens kan gepraat worden.

 • Gino Denil

  Zijn boeren zijn afhankelijk van hun export naar China. Zijn industriëlen zijn afhankelijk van hun staal. En zonder hun elektronica valt zijn leger zonder elektronische componenten om een defect te herstellen. De VS is al lang niet meer zelf bedruipend en ook sterk afhankelijk van het buitenland. En ook Trump zal dat niet omkeren.

 • Max Illens

  Wanneer Trump zegt dat er nieuwe heffingen komen omwllle van onrechtvaardigheid dan is het kot te klein. Wanneer hij na een gesprek beslist om hiermee voorlopig niet door te gaan omdat China verder wilt praten om nieuwe akkoorden te sluiten dan heeft hij zogezegd « geplooid ». Waarheid is dat Donald Trump gewoon een meester onderhandelaar is die bereikt wat hij wilt. Tot spijt van de onvoorwaardelijke anti- Trumpisten. Beste President in lange tijd!

 • Mike Bemelmans

  Als je ziet wat China met zijn bevolking en dieren doet, zou men nooit iets uit China meer mogen kopen. Héél onze familie boycot China en hun producten hierdoor.

 • patrick morel

  Iedereen wist dat vroeg of laat Trump moest plooien. De export van Amerikaanse landbouwproducten was aan het instorten en Trumps kiezers begonnen te morren.