Trump en Melania brengen verrassingsbezoek aan Amerikaanse troepen in Irak

AFP
Donald Trump en Melania hebben vandaag een verrassingsbezoek gebracht aan de Amerikaanse troepen in Irak. De president gebruikte de shutdown van zijn regering om naar de militairen af te reizen. Het is de eerste keer dat de Amerikaanse leider soldaten in een oorlogsgebied bezoekt

De Air Force One, het presidentiële vliegtuig van de president, werd vanochtend al boven het Verenigd Koninkrijk gespot. Vliegtuigradars volgden het toestel tot aan Roemenië.

Het gonsde al van de geruchten dat Trump niet in het Witte Huis vertoefde, omdat hij al uren niet had getweet. Op foto’s verspreid door persbureau Reuters poseerden de president en de
first lady  met de militairen. Ze brachten zo’n drie uur door op de luchtmachtbasis Ayn al-Asad, ten westen van Bagdad.

AFP

Afghanistan

Trump liet eerder weten dat hij binnenkort Afghanistan zou bezoeken, maar over een reis naar Irak loste hij toen geen woord. De president kreeg in het verleden vaak kritiek omdat hij de troepen nooit aan de frontlinie heeft bezocht. Zelf zei hij tegen persbureau AP dat hij een bezoek aan Amerikaanse militairen in strijdgebied niet “overdreven nodig” vond.

De buitenlandse visite volgt enkele dagen nadat Trump bekendmaakte dat hij de Amerikaanse troepen uit Syrië zal terugtrekken, omdat IS volgens hem “verslagen” is. 
Hij nam dat besluit abrupt, hoewel zijn adviseurs en de legertop hem dat afraadden. Ook minister van Defensie Jim Mattis vond het een slecht idee. Een dag later diende Mattis zijn ontslag in.

AP

Terugtrekking uit Syrië

In Irak verdedigde de president opnieuw de terugtrekking van de ongeveer 2.000 Amerikaanse militairen uit Syrië. Hij sprak zijn verwachting uit dat een groot deel van de Amerikanen zijn visie binnenkort zal toejuichen. “Ik denk dat veel mensen zullen bijdraaien. Het is tijd dat we ons hoofd gaan gebruiken”, klonk het.

Trump liet tevens weten dat de VS geen plannen hebben voor de terugtrekking van de in Irak gestationeerde troepen. “We kunnen deze basis gebruiken als we nog iets willen ondernemen in Syrië”, zei hij.

De Amerikaanse leider verklaarde ook geen haast te willen maken met de opvolging van Mattis. Staatssecretaris Patrick Shanahan neemt vanaf 1 januari de honneurs waar op het departement en “kan daar nog wel een hele tijd zitten”.

Bekijk ook:
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Don Santos

    Marcelo espana... Ja dat is idd een van de dingen die de democraten graag op tafel gooien maar t volk is er niet echt meer gevoelig voor... Dat Obama zelf toegeeft te zijn geboren in Kenia hoor je ook nergens... Die had nooit president mogen worden... Maar ja.... Alleen kritiek op trump word gewaardeerd hier geloof ik

  • LIVIEN De Volder

    Sorry, een goede leider, een goede knoeier die alles in VS in de knoei laat draaien voor eigen belang nl zijn stomme muur, want daar is hij zot van, zie maar in Scotland daar liet hij ook een muur bouwen rond zijn golfterrein om de omwonende weg te pesten.

  • Marcel Celis

    dat is tenminste een leider , geen holle woorden maar actief begaan met zijn mensen , en duidelijk geen angst om af te gaan , spontaan ,altijd zichzelf